Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0101 – 3

1449. január 1-jén született Lorenzo Medici, „Lorenzo il Magnifico” ,a reneszánsz művészetek és a tudomány patrónusa, a Medici-család legkiemelkedőbb alakja, „egy alkotmányos köztársaság jóindulatú zsarnoka”. Melyik város uralkodója volt?

Lorenzo Medici

E napon született 1823-ban Petőfi Sándor, költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és egyik legkiemelkedőbb alakja. Rövid élete alatt közel ezer verset írt, ebből körülbelül nyolcszázötven maradt az utókorra. De milyen korstílus képviselője volt?

Petőfi Sándor

1863. január 1-jén született az a francia pedagógus, történész, sportvezető, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítója, és 1896 és 1925 között elnöke volt. Neki tulajdonítjuk a „Gyorsabban, magasabbra, erősebben!” mondást, bár eredetileg nem tőle, hanem egy barátjától származik. Ki ő?

Pierre de Coubertin

1887. január 1-jén született Wilhelm Canaris német tengernagy, a Harmadik Birodalom katonai hírszerző és elhárító szervezete, az Abwehr vezetője, aki a második világháborús német fegyverletétel előtt 1 hónappal lelte halálát. Milyen körülmények között?

Wilhelm Canaris

A 1907. január 1-jén (a jelenlegi naptár szerint) született Leonyid Iljics Brezsnyev, aki 1964. október 14-étől haláláig, 1982-ig a Szovjetunió Kommunista Pártja főtitkáraként a Szovjetunió vezetője volt. Az utókor a nevével fémjelzett korszakra milyen jelzőt akasztott?

 Leonyid Iljics Brezsnyev

1919. január 1-jén született Jerome David Salinger amerikai író, aki az 1951-ben megjelent regényével vált világhírűvé. Magyarországon milyen címmel jelent meg a regény?

Jerome David Salinger

Farkas Antal Aase-díjas magyar karakterszínész 1922. január 1-jén született. Legismertebb szerepe az Indul a bakterház című film csendőre, de számos színdarabban és filmben feltűnt karakteres mellékszerepekben. Melyik filmben játszotta a kukás szerepét?

Farkas Antal

1945. január 1-jén született Varga Zoltán 12-szeres magyar válogatott labdarúgó, aki mielőtt 1968-ban elhagyta az országot, egyetlen magyar élvonalbeli csapatban játszott. Melyikben?

Varga Zoltán

Polgár László Kossuth-, Liszt- és Grammy-díjas magyar operaénekes, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1947. január 1-jén született. Milyen hangosztályban énekelt?

Polgár László

1981. január 1-jén született az egyetlen magyar autóversenyző, aki Formula 1-es versenyen indult, és húsz futamon 1 pontot szerzett. Ki ő?

Baumgartner Zsolt