Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0102 – 4

1951. január 2-án született az az akasztói juhász, aki sörösüvegek felvásárlásából és eladásából lett milliomos. Sikeres vállalkozóként Akasztón stadiont épített, és élvonalbeli labdarúgó csapatot vezetett. Később adócsalásért többször börtönbe került, majd szabadulása után nem sokkal súlyos betegségben elhunyt. Ki ő?

Stadler József

Az 1879. január 2-án született atléta, Bauer Rudolf az 1900-as párizsi olimpián Hajós Alfréd után második magyar sportemberként nyert olimpiai bajnokságot. Melyik számot nyerte meg?

Bauer Rudolf

1920. január 2-án született Isaac Asimov orosz származású amerikai író és biokémikus. Tudományos-fantasztikus és tudománynépszerűsítő művei tették ismertté. Fő műve:

Isaac.Asimov

1944. január 2-án született a XX–XXI. század egyik legelismertebb kortárs magyar operaszerzője. Nemzetközileg elismert karmesterként és sikeres operák, zenekari művek és koncertek zeneszerzőjeként a zenei élet egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb személyiségének tekintik. Több Fábri Zoltán-, Makk Károly-, Huszárik Zoltán- és Szabó István-film zenéjét is ő írta. Molnár Piroska Kossuth-díjas színművész egykori férje. Ki ő?

Eötvös Péter

1974. január 2-án született Majsai-Nyilas Tünde magyar színművész, szinkronszínész, a Vígszínház tagja. Számos filmben játszott, foglalkoztatott szinkronszínész és színpadon is rendszeresen fellép. Saját bevallása szerint mi volt az első szerepe?

Majsai-Nyilas Tünde 

1865. január 2-án született Heikki Paasonen finn nyelvész, finnugrista, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Nyelvtudományi Társaság tiszteleti tagja, más finnugor nyelv mellett a magyar nyelv kutatója. Tudod, hogy melyik nyelv tartozik a finnugor nyelvcsaládba?

Hekki Paasonen

Az 1976. január 2-án született Paz Vega spanyol színésznő. Számos szerepe mellett a Grace – Monaco csillaga című filmben Maria Callast alakította. A valóságban mi volt Maria Callas foglalkozása?

Paz Vega

1967. január 2-án született Althea Rae Duhinio Janairo filippínó származású Hawaii-i énekesnő, modell és színésznő. Filmes alakításai mellett egy nagy sikerű televíziós sorozatban is rendszeresen láthattuk Sydney Fox szerepében, Milyen néven ismerjük őt, és melyik sorozat főszereplője volt?

Tia Carrere

Az 1968. január 2-án New York-ban született, Bronxban felnőtt Oscar-díjas amerikai színész pályafutása során olyan Oscar-díjas sztárok oldalán szerepelt, mint Jack Nicholson (Lesz ez még így se!), Robin Williams (Csodás álmok jönnek), Anthony Hopkins (Ösztön) vagy Robert De Niro (Férfibecsület), azonban a díjat a Tom Cruise főszereplével készült Jerry Maguire – A nagy hátraarc mellékszerepéért kapta meg 1997-ben. Ki ő?

Az 1822. január 2-án született német fizikus és matematikus a hőtan tudományának egyik fő megalapozója, a termodinamika első két fő tételének kidolgozója. Ki ő?

Rudolf Clausius