Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0104 – 6

1965. január 4-én született Julia Ormond brit színésznő. Olyan filmekben játszott meghatározó szerepet, mint a Szenvedélyek viharában, a Benjamin Button különös élete vagy az 1995-ös Az első lovag, melyben partnere Richard Gere mellett egy Oscar-díjas legenda volt,

Julia Ormond

1785. január 4-én született Jacob Grimm német tudós. Élete és munkássága szorosan összekapcsolódik egy évvel fiatalabb Wilhelm öccséével, ezért gyakran Grimm testvérek néven utalnak rájuk. Jelentős teljesítményt nyújtottak a nyelvtudományban, azonban az utókor elsősorban a mesegyűjteményeik miatt emlékszik rájuk. Melyik mese fűződik a nevükhöz?

Brothers Grimm

Január 4-én született Louis Braille francia pedagógus, feltaláló, a vakok által használt írás, a róla elnevezett Braille-írás létrehozója. De melyik évben született?

Louis Braille

1869. január 4-én született Lyka Károly tudós és folyóiratszerkesztő, tudományágának kiemelkedő művelője, könyvei által eredményes népszerűsítője. Melyik tudományág professzora volt?

Lyka Károly

Az 1939. január 4-én született magyar énekes több mint hat évtizedes pályafutással a háta mögött a magyar tánczene egyik legismertebb előadója, emellett mint televíziós pókerközvetítő is sikeres, amivel nemcsak saját, hanem a játék népszerűségét is növelte. Balázs Klári énekesnő férje. Ki ő?

Korda György

A képen az 1990. január 4-én született világbajnok német válogatott labdarúgó látható, aki profi pályafutása alatt a Bayer Leverkusen, a Bayern München és a Real Madrid csapatában játszott. Ki ő?

Toni Kroos

1784. január 4-én született François Rude francia szobrász. Fő műve a párizsi diadalíven látható több alakos, monumentális, Indulás 1792 (La Marseillaise) című alkotás. Stílusa átmenetet képez két korstílus között. Melyik két stílusról van szó?

Francois Rude

1952. január 4-én született Horváth Attila Artisjus- és Fonogram-díjas magyar dalszövegíró, költő. Melyik zenekarnak írt dalszövegeket?

Horvath Attila

1643. január 4-én született a mindenki által ismert angol fizikus, matematikus, csillagász, filozófus és alkimista; az újkori történelem egyik kiemelkedő tudósa. Leírta az egyetemes tömegvonzás törvényét, megalapozta a klasszikus mechanika tudományát. Ő volt az első, aki megmutatta, hogy az égitestek és a Földön lévő tárgyak mozgását ugyanazon természeti törvények határozzák meg. Törvényei fontos szerepet játszottak a tudományos forradalomban és a heliocentrikus világkép elterjedésében. Ki ő?

Sir Isaac Newton

1974. január 4-én született Gáspár Győző, cigány származású televíziós személyiség, a Győzike show című reality komédia főszereplője, rapper, az egykori együttesének frontembere. Mi volt az együttesének neve?

Gaspar Gyozo