Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0203 – 12

1809. február 3-án született az a német zeneszerző, karmester, zongora- és orgonaművész, aki számos műve mellett leginkább a szinte mindenki által ismert Nászindulóról nevezetes, amely manapság is majdnem minden esküvőn felcsendül. Ki ő?

F. Mendelssohn

1954. február 3-án született Herpai Sándor magyar rock-, jazz- és folkdobos. Pályáját az 1970-es években kezdte, 1977-ben Demjén Ferenccel, Menyhárt Jánossal és Lerch Istvánnal megalakították az 1980-as években legendássá vált zenekarukat. Mi volt az együttes neve?

Herpai Sándor

1881. február 3-án született az a magyar mérnök, konstruktőr, aki a Ford Motor Company tervezője, a Ford T-modell egyik megalkotója volt. Ki ő?

Galamb_József

1939. február 3-án született Michael Cimino amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer. Legismertebb alkotása A szarvasvadász, amely öt Oscar-díjat nyert, többek között a legjobb filmrendezőnek járót. Ki az a híres magyar operatőr, aki fényképezte A szarvasvadász című filmet?

Michael Cimino

1898. február 3-án született Alvar Aalto építész és formatervező, várostervező, az északi modernizmus első és legbefolyásosabb építésze. Milyen nemzetiségű volt Alvar Aalto?

Alvar Aalto

1960. február 3-án született Joachim Löw korábbi német labdarúgó, edző, 2006 és 2021 között a német válogatott szövetségi kapitánya. A válogatottal a brazíliai világbajnokságon világbajnoki címet nyert. Mikor?

Joachim Löw

1930. február 3-án született Zámolyon a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, esszéíró, prózaíró, politikus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja. Ki ő?

Csoóri Sándor 

1964. február 3-án született Görög László Jászai Mari-díjas magyar színész, szinkronszínész. Számos színpadi-, tévéfilm- és játékfilmszerepe mellett egyik legismertebb alakítása Thézeusz szerepe volt Árpa Attila krimi-vígjátékában. Mi a film címe?

Görög László

1930. február 3-án született a Ferencváros legendás labdarúgója, majd edzője. Kétszeres olimpiai bajnok, edzőként háromszoros bajnok. 1981-ben az év edzője. 1995–1996-os idényben a BL csoportkörig jutott a zöld-fehérekkel. Ki ő?

Novák Dezső

1948. február 3-án született Drapál János motorkerékpár-versenyző. A gyorsaságimotoros-világbajnokságon 20 vb futamon indult, első magyarként nyert futamot, összesen négyet, egyszer harmadik lett. A pöstyéni versenyen motorkerékpárjával baleset áldozata lett. Melyik évben?

Motorcycle_of_János_Drapál