Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0103 – 5

Kr. e. 106. január 3-án született Marcus Tullius Cicero, ókori római író, filozófus és politikus. Kortársai – köztük politikai ellenfelei is – ragyogó, már-már boszorkányos tehetségű szónoknak tartották, de írásai is remekművek. Az antik irodalom egyik óriása, az antik széppróza legnagyobb mestere. Cicero politikai pályafutása kevésbé volt sikeres. Hogyan fejeződött be?

Cicero

1939. január 3-án született Sas József, Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, író, színházigazgató, humorista; érdemes és kiváló művész. A rádió- és tévékabarék állandó közreműködője volt, számos nagylemeze jelent meg, több önálló estnek írója, valamint előadója volt. Melyik színház igazgatója volt?

Sas József

1981. január 3-án született Lesi László Csaba, azaz L.L. Junior, rapper, előadó-dalszerző. 1997-től együttesével zenélt, majd 2002-től sikeres szólókarrierbe kezdett. Mi volt a zenekarának neve?

L.L. Junior

„Kemény vagyok és omló por vagyok,/nem olvadok és nem köt semmi sem, ketten vagyunk, mikor magam vagyok, /a lelkem szikla, testem végtelen.” 1922. január 3-án született a vers költője, a XX. század második felében a magyar irodalmi élet mértékadó és meghatározó személyisége. Ki ő?

Nemes Nagy Ágnes

J. R. R. Tolkien angol író, költő 1892. január 3-án született. Az Oxfordi Egyetemen professzora, de neve a nagyközönség körében inkább írói és költői tevékenysége miatt ismert: A Gyűrűk Ura, valamint az ezt megelőző A hobbit szerzője, az egyetemes irodalomtörténet legolvasottabb, legelismertebb és legnagyobb hatású alakjai közé tartozik. Tolkien melyik tudomány művelője volt?

Tolkien

Greta Thunberg éghajlatváltozás-aktivista 2003. január 3-án született. Az aktivizmust 2018-ban kezdte el, amikor hazája parlamentje előtt sztrájkolt, hogy azt erőteljesebb fellépésre szólítsa fel a klímaváltozással szemben. Nemsokára egyre több diák csatlakozott hozzá. 2019-ben tett szert nemzetközi ismertségre, amikor több világkongresszuson és csúcstalálkozón is felszólalt. 2019-ben több mint egymillióan vettek részt egy általa szervezett demonstráción. 2019-ben a Time magazin az Év Emberének választotta. Milyen nemzetiségű Greta Thunberg?

Greta Thunberg

1942. január 3-án született Sólyom László, magyar jogtudós, 2005. augusztus 5. és 2010. augusztus 5. között a Magyar Köztársaság elnöke. 1989 és 1998 között az állam egyik fontos szervének elnöke volt. Melyik ez a testület?

Sólyom László

1950. január 3-án született Victoria Principal, amerikai színésznő. A magyar közönség leginkább a Dallas című tévésorozat egyik főszereplőjeként ismeri. De melyik karaktert alakítja?

Victoria Principal

1956. január 3-án született Mel Gibson, amerikai születésű, kétszeres Oscar és Golden Globe díjas ausztrál színész, filmrendező és producer. Legemlékezetesebb szerepei: Max Rockatansky a Mad Max mozifilmsorozatban és a Halálos fegyver filmek főszerepei. Ő rendezte A rettenthetetlen (1995) című filmet, valamint A passió (2004) és a Apocalypto (2006) című filmet is. Melyik rendezéséért kapott Oscar-díjat?

Mel Gibson

Michael Schumacher német autóversenyző 1969. január 3-án született, a Formula–1 sokszoros világbajnoka és a sportág egyik legeredményesebb pilótája. Ő volt a Formula–1 első német világbajnoka. Aktív évei a Formula–1-ben: 1991-2012. Schumacher hány Formula-1 világbajnoki címet nyert?

Michael Schumacher