Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0105 – 7

1946. január 5-én született Diane Keaton Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő. Számos emlékezetes alakítása mellett kiemelkedik az 1977-ben Oscar-díjjal jutalmazott Annie Hall főszererepe. A filmet akkori élettársa írta, rendezte és a másik főszerepet játszotta. Ki ő?

Diane Keaton

1921. január 5-én született Friedrich Dürrenmatt író, drámaíró, képzőművész, azon ritka nyugati kortárs szerzők egyike, akiknek egyes darabjai a nyugat-európai színpadok után az akkori "vasfüggönyön túli", azaz kelet-európai országokat is meghódíthatták. Leghíresebb művei Az öreg hölgy látogatása, A fizikusok és a Herkules Augiász istállójában. Dürrenmatt mely ország állampolgára volt?

Friedrich Dürrenmatt

1932. január 5-én született Umberto Eco olasz író, szemiotikus, irodalomkritikus és filozófus. Leghíresebb regénye A rózsa neve, melyből világsikert hozó mozifilm is készült. Ki alakította a főszerepet a filmben?

Umberto Eco

1969. január 5-én született Brian Hugh Warner, művésznevén Marilyn Manson amerikai énekes, dalszövegíró, zenész, zeneszerző, színész, festő, író és zenei újságíró. Művésznevét Marilyn Monroe színésznő keresztnevéből és Charles Manson köztörvényes bűnöző vezetéknevéből formálta meg. Rockegyüttesének neve:

Marilyn Manson

1982. január 5-én született Janica Kostelić négyszeres olimpiai bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes, ötszörös világbajnok, háromszoros összetett Világkupa-győztes alpesisíző. Sokoldalúságát jelzi, hogy minden versenyszámban jelentős eredményeket ért el. Melyik ország színeiben versenyzett?

Sielő

1944. január 5-én született Schütz Ila Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész. Állandó partnerével több mint ötszázszor alakítottak házaspárt a Jövőre, veled, ugyanitt! című vígjátékban, amit 1978-ban mutattak be a Madách Színházban. Számos más színdarabban is felléptek együtt, és állandó szereplői voltak a televízió kabaréműsorainak is. Ki volt Schütz Ila állandó partnere?

1975. január 5-én született Bradley Cooper Oscar-díjra jelölt amerikai színész. Szerepelt a nagy sikerű Másnaposok-trilógiában, a Oscar-díjra jelölték a Napos oldal, valamint a Csillag születik című filmben nyújtott alakításaiért. A Csillag születik egyébként nyolc jelölést kapott, ebből egy díjat kapott meg. A filmben felcsendülő Shallow című dal elnyerte a legjobb eredeti betétdalnak járó Oscar-díjat. Ki az előadó?

Bradley Cooper

1976. január 5-én született Vadkerti Imre előadóművész. Általános ismertséget 2007-ben szerzett, amikor jelentkezett a Magyar Televízió Társulat című műsorába, ahol a megmérettetés során szerepet kapott a 25 éves jubileumi István, a király rockopera előadásában. Kinek a szerepét nyerte el?

Vadkerti Imre

Január 5-én született William John Wills brit földmérő, aki a szerencsétlenül járt Burke and Wills expedíció másodparancsnokaként szerzett hírnevet. Ez volt az első expedíció, amely átszelte Ausztráliát délről északra, és utat talált a kontinensen keresztül Melbourne-től a Carpentaria-öbölig. Mikor indult az expedíció?

William John Wills

1989. január 5-én született Németh Krisztián magyar válogatott labdarúgó. Pályafutása során Magyarországon kívül játszott Angliában, Görögországban, Hollandiában, az USA-ban, Katarban és Szlovákiában. Hol kezdett focizni Németh Krisztián?

Németh Krisztián