Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0106 – 8

1955. január 6-án született Rowan Atkinson angol színész, humorista és forgatókönyvíró, a Fekete Vipera és a Mr. Bean című szituációs komédiák főszereplője. Mr. Bean szerepében főszerepet játszott a Bean – Az igazi katasztrófafilm és a Mr. Bean nyaral című vígjátékokban, valamint a Johnny English-trilógiában. Számos filmben feltűnt mellékszereplőként, például a Soha ne mondd, hogy soha, a Négy esküvő és egy temetés, az Igazából szerelem és Az eltakarítónő című alkotásokban. Az igazából szerelem című filmben mi volt a karaktere foglalkozása?

Rowan Atkinson

1766. január 6-án született Fazekas Mihály magyar költő, újságíró és botanikus, a Lúdas Matyi szerzője. Iskoláit szülővárosában végezte, majd ugyanott kertészkedett, gazdálkodott, emellett verseket írt, és mint városi és kollégiumi pénztárnok hivatalnokoskodott. Esküdt, majd a polgárság kapitánya és egyházi gondnok volt. De melyik városban?

Dioszegi-Fazekas-szobor

1954. január 6-án született Anthony Minghella Oscar-díjas brit filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer. Az 1996-os Az angol beteg című filmjével megnyerte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. A film címszereplője egy valóságban is élt magyar arisztokrata, az Afrika-kutató …

Minghella

1915. január 6-án született Csák Ibolya magyar atléta, olimpiai bajnok magasugró. Az 1936-os berlini olimpiai játékokon elért első helyezésével ő lett a magyar női atlétika első olimpiai bajnoka. 1938-ban Bécsben Európa-bajnoki címet nyert, miután az eredeti nyertest, a német Dora Ratjent utólag kizárták a versenyből. Miért?

Csák Ibolya

1928. január 6-án született Bacsó Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész. Kultuszfilmje, A tanú című filmszatíra egyik főszereplője Bástya elvtárs. A karakter melyik korabeli politikust karikírozza?

Bacsó Péter

1953. január 6-án született Malcolm Young skót származású ausztrál zenész, a világhírű ausztrál hard rock együttes egyik alapító tagja és egyben ritmusgitárosa. De melyik együttesről van szó?

Malcolm_Young

1412. január 6-án született Jeanne d’Arc az „orléans-i szűz”, katolikus szent, francia nemzeti hős. A százéves háború idején ő vezette a francia nép felszabadító harcát. Kik ellen?

Jeanne of Arc

1982. január 6-án született Eddie Redmayne Oscar-díjas brit színész és modell. A mindenség elmélete című filmben nyújtott alakításáért 2015-ben elnyerte a legjobb férfi színésznek járó Oscar-díjat, a legjobb férfi színésznek járó BAFTA-díjat, valamint a filmdráma kategóriában a legjobb férfi színésznek járó Golden Globe-díjat. Kit volt az a tudós, akit Redmayne A mindenség elmélete című filmben alakított?

1975. január 6-án született Fesztbaum Béla Jászai Mari-díjas magyar színész, a Vígszínház művésze. Foglalkoztatott színházi színész, de sokat szinkronizál, és számos filmben is játszik. A filmvásznon először a Csinibaba című Tímár Péter-klasszikusban tűnt fel Ede szerepében, aki a filmbeli zenekar tagja volt. Milyen hangszeren játszik Ede a filmben?

Fesztbaum Béla

1903. január 6-án született Szántó Judit szavalóművész, muzeológus, író, költő. Az utókor elsősorban a XX. század első felének egyik jelentős magyar költőjének múzsájaként ismeri. Ki a költő?

Szántó_Judit