Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0107 – 9

1873. január 7-én született Adolf Zukor magyar származású amerikai producer, a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója, aki egy magyarországi településen, Ricsén látta meg a napvilágot. Melyik folyó folyik Ricse határában?

Adolph_Zukor

1926. január 7-én született Szász Endre Munkácsy Mihály-díjas magyar festő, grafikus, látványtervező, porcelánfestő. Művészete egyedi, a 20. századi hazai grafikában és festészetben meghatározó. Melyik magyarországi porcelán manufaktúrában jegyez több jelentős porcelánmotívumot?

Szász Endre

Az 1935. január 7-én született szovjet űrhajós, aki három űrrepülésben vett részt, a harmadik küldetés során Farkas Bertalan parancsnoka volt 1980-ban. Farkas Bertalanon kívül ő az egyetlen, aki megkapta a Magyar Népköztársaság Hőse kitüntető címet. Ki ő?

 Valerij Kubaszov

Az 1956. január 7-én született David Caruso amerikai színész. Pályafutását 1976-ban kezdte, azóta számos filmben szerepelt, de a népszerűséget egy televíziós krimisorozat főszerepe hozta meg számára. Melyik sorozatról van szó?

David Caruso

Brit autóversenyző (Szül.: Stevenage, Hertfordshire, 1985. január 7.), 2007-ben debütált a Formula–1-ben, 2020-ban szerezte meg hetedik Formula–1-es világbajnoki címét. Ki ő?

Lewis Hamilton

Az 1964. január 7-én született Nicolas Cage Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, aki egy híres hollywoodi rendező unokaöccse. Kié?

Nicolas Cage

Az 1945. január 7-én született Szirtes Tamás Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színházi rendező, színigazgató, egyetemi tanár. 1973 óta egy budapesti színházban dolgozik, mint rendező, 2004. február 1-jétől pedig a színház igazgatója. De melyik színházé?

Szirtes Tamás 

1971. január 7-én született Jeremy Renner amerikai színész és zenész. Játszott a Tolvajok városa című filmben, játékáért 2010-ben Oscar-díjra jelölték. A 2011-ben szerepet kapott a Mission: Impossible – Fantom protokoll-ban Tom Cruise mellett, 2012-ben pedig a Bosszúállók és A Bourne-hagyaték című alkotásokban volt látható. Első komolyabb sikerét A bombák földjén című amerikai háborús dráma főhőseként érte el, 2009-ben jelölték legjobb férfi főszereplő kategóriában az Oscar-, valamint a BAFTA-díjra. A bombák földjén melyik országban játszódik?

Jeremy Renner

1966. január 7-én született Ganxsta Zolee magyar rapper, dobos, előadóművész és színész. Zana Zoltán néven született Zana József színész és Kassai Ilona Kossuth-díjas színésznő gyermekeként. Rapper korszaka előtti zenekarában dobos volt, amely zenekarral még ma is fellép. Melyik együttesről van szó?

légy

Az 1953. január 7-én született Mándoki László, művésznevén Leslie Mandoki Németországban élő magyar zenész és zenei producer, a Dschinghis Khan eurodisco együttes egykori tagja. Az együttesből történt kilépése óta saját dzsessz-rock formációkban zenél. Milyen hangszeren játszik?

Mándoki László