Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0108 – 21

1908. január 8-án született a képen látható erdélyi magyar író és költő. Műveit itthon csak a rendszerváltás óta jelentetik meg, korábban szinte ismeretlen volt. Legnépszerűbb regényei A funtineli boszorkány, az Adjátok vissza a hegyeimet! és a Kard és kasza. Ki ő?

Wass Albert

1930. január 8-án született Novák Éva olimpiai bajnok és többszörös világrekorder magyar sportoló, a szintén olimpiai bajnok Novák Ilona testvére. Ő volt az első magyar nő, aki világcsúcsot ért el sportágában. Az 1952-es helsinki olimpián a Novák Ilona, Temes Judit, Novák Éva, Szőke Katalin, Littomeritzky Mária összeállítású csapattal aranyérmet szerzett. Melyik sportágban?

Novák Éva

1935. január 8-án született Elvis Presley amerikai énekes, zenész és színész. Mint kulturális ikon, Elvis, a Rock 'n' Roll királya, akit gyakran csak a Királynak neveznek. A világ egyik leghíresebb énekese mind a mai napig. Melyik amerikai városban töltötte gyermekkorát, élt és halt meg Elvis?

Elvis Presley

1941. január 8-án született Graham Chapman angol komikus, író és producer, a Monty Python csoport tagja, filmjeik közül kettőben, a Gyalog galoppban és a Brian életében főszereplő volt. Kit alakított a Gyalog-galoppban?

Graham Chapman

1942. január 8-án született Stephen Hawking angol elméleti fizikus. Nem csupán kiemelkedő szakmai sikerei által ismert, hanem a laikusoknak szóló ismeretterjesztési munkássága révén is azon kevés tudós közé sorolható, akik részei lettek a populáris kultúrának is. Az életéről készült film főszereplője, Eddie Redmayne alakításáért 2015-ben Oscar-díjat kapott. Mi a film címe?

Stephen Hawking

1947. január 8-án született David Robert Jones, hatszoros Grammy-díjas angol zenész, színész, zenei producer és zeneszerző. Öt évtizedet átívelő pályafutása során – főleg az 1970-es években – többször újította meg zenéjét, gyakran új zenei trendek előfutárává válva ezzel. Zenei újításait külsejének és „személyiségének” megváltoztatásával ötvözte, kiérdemelve így „a zenei kaméleon” elnevezést. Milyen néven ismerjük?

David Bowie

1957. január 8-án született Ősi községben Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész. Jelenleg melyik országban található Ősi?

Kubik Anna

1984. január 8-án született Kim Dzsongun koreai politikus, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság vezetője 2011 óta. Az Államügyi Bizottság elnöke, a Koreai Néphadsereg főparancsnoka, a Koreai Munkapárt és a párt Központi Katonai Bizottságának elnöke. Az előző észak-koreai vezető, Kim Dzsongil legfiatalabb fia, az örökletes köztársaságot és a Kim-dinasztiát alapító Kim Ir Szen leszármazottja. Milyen rokoni viszonyban áll Kim Dzsongun Kim Ir Szennel?

Kim Dzsongun

1799. január 8-án született Megyeri Károly színész, drámaíró és -fordító. Alakját Vörösmarty Mihály két epigrammában, másik kortársa és pályatársa pedig A tintásüveg című versében örökítette meg. Ki a vers költője?

Megyeri Károly

1946. január 8-án született Robby Krieger amerikai rock and roll gitáros. Játszott a The Doorsban és dalokat is írt. A The Doors frontemberének halála után átvette az énekesi szerepet, azonban így már nem értek el a korábbihoz hasonló sikereket. Ki volt a The Doors eredeti énekese?

Robby Krieger