Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0109 – 22

1890. január 9-én született Karel Čapek, az egyik legnagyobb hatású 20. századi cseh író. Ő használta először egy mára közkeletűvé vált szót az 1921-ben megjelent R.U.R. című színművében. Melyiket?

Karel Čapek

1908. január 9-én született Simone de Beauvoir francia írónő, filozófus. A 20. század második felének egyik népszerű, meghatározó gondolkodója. Nagy hatással volt a második világháború után megerősödött fogyasztói, jóléti társadalomban felnövő ifjúságára. Legismertebb könyve, A második nem (1949) részletes elemzése a nők elnyomásának. Irodalmi tevékenysége is említésre méltó, több regény és esszé szerzője. Melyik mozgalom tagja volt Simone de Beauvoir?

Simone de Beauvoir

1913. január 9-én született Richard Nixon, az Amerikai Egyesült Államok 36. alelnöke 1953 és 1961 között, és 37. elnöke 1969 és 1974 között. Ő az Egyesült Államok történetének első elnöke, aki − egy lehallgatási botrány miatt − lemondott hivataláról. Hogy nevezték a botrányt?

Richard Nixon

Ötszörös olimpiai bajnok (1952, 1956) tornász (Szül.: Budapest, 1921. január 9.), a Nemzet Sportolója. Helsinkiben talajon, Melbourne-ben talajon, gerendán, felemás korláton és a kéziszercsapat tagjaként nyert olimpiai aranyérmet. A magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, 46 alkalommal nyert magyar bajnokságot és hétszeres csapatbajnok. 2002-ben került be az International Gymnastics Hall of Fame-be. Ki ő?

Keleti Ágnes

1913. január 9-én született Észak-Rhodéziában Wilbur Smith dél-afrikai író. Olyan világsikerek fűződnek a nevéhez, mint A lángoló part, A folyó istene és A hetedik tekercs. Hogy nevezik ma Észak-Rhodéziát?

Wilbur Smith

1944. január 9-én született Jimmy Page angol zenész, zeneszerző és producer, a Led Zeppelin megalapítója. Kétszer iktatták be a Rock and Roll Hall of Fame-be, először a Yardbirds, majd másodszor a Led Zeppelin tagjaként. Róla nevezték el a 44016 Jimmypage nevű kisbolygót. Melyik hangszer hőse Jimmy Page?

Jimmy Page

1954. január 9-én született a képen látható Kossuth és Liszt Ferenc-díjas, Príma primissima díjas magyar előadóművész, dzsesszzenész, zeneszerző, érdemes művész. Aktív koncertzenész, emellett több magyar film zenéjét szerezte (Nyom nélkül, Egymásra nézve, Egy teljes nap, Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Csocsó, avagy éljen május elseje!, Üvegtigris, Sose halunk meg, A miniszter félrelép, Kalózok). Emellett musicalt is szerzett (Valahol Európában, A dzsungel könyve, Sose halunk meg, A Pál utcai fiúk), valamint a Jazz+Az együttes zeneszerzője és zenekar-vezetője volt. Ki ő?

Dés László

1967. január 9-én született Claudio Caniggia argentin válogatott labdarúgó, aki az argentin válogatott kulcsfigurája volt mind az 1990-es, mind az 1994-es világbajnokságon. Válogatott karrierjét megtörte, hogy Daniel Passarella szövetségi kapitány egyik elvárását nem volt hajandó teljesíteni, ezért sokáig nem kapott meghívót a válogatottba. Mi volt ez az elvárás?

Claudio Caniggia

1971. január 9-én született a képen látható magyar színész, rádiós műsorvezető, celeb. Számos színpadi szerepe mellett rendszeresen szerepel játékfilmekben (pl. Magyar Vándor, Liza, a rókatündér) és tévésorozatokban, például a Jóban Rosszban és a Drága örökösök. Ki ő?

Hajdu Steve

1982. január 9-én született Katalin walesi hercegné Vilmos walesi herceg felesége és Wales hercegnéje 2022. szeptember 9-e óta, Cambridge hercegnéje 2011. április 29-e óta. Mi a születési családneve?

Kate Middleton