Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0111 – 24

1800. január 11-én született a képen látható magyar természettudós, feltaláló, bencés szerzetes, oktató. Hozzá fűződik többek között az első villanymotor megalkotása, az öngerjesztés elve, a dinamóelv első leírása, a szódavíz magyarországi gyártása és a feszültségsokszorozás felismerése. Ki ő?

Jedlik Ányos

1903. január 11-én született Dékány András magyar író, újságíró. A legkedveltebb ifjúsági szerzők közé tartozott. Különösen népszerű volt – és népszerű ma is – tengerészregény-sorozata, amelynek főhőse Turkovich Daniló, a Jadran nevű hajó kapitánya, a tudós természetbúvár, a hajók, tengerek és szelek ismerője és ismertetője. A Jadran név mit jelent magyarul?

Dékány András

1941. január 11-én született Gérson de Oliveira Nunes brazil labdarúgó, aki az 1970-es világbajnokságon aranyérmet szerzett. Hol rendezték ezt a világbajnokságot?

Gérson

1957. január 11-én született Bryan Robson angol válogatott labdarúgó, edző. A-válogatottban összesen 90 alkalommal lépett pályára, és 26 gólt szerzett. Az 1982-es labdarúgó-világbajnokságon a francia válogatott ellen a 27. másodpercben betalált, húsz évig ez volt a gyorsasági rekord. Profi pályafutása alatt 3 klubban szerepelt, de a legjobb 13 évét egy angol élcsapatban töltötte, ahol csapatkapitány is volt. Melyik csapatról van szó?

Bryan Robson

1961. január 11-én született Eszenyi Enikő Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, színházi rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, 2009 és 2020 között a Budapest egyik vezető színházának igazgatója. Melyiknek?

Eszenyi Enikő

1977. január 11-én született művésznevén Fördős Zé magyar gasztroblogger, televíziós műsorvezető, szerző, a Street Kitchen házigazdája, A Konyhafőnök állandó műsorvezetője és egyben zsűritagja is. Mi Zé eredeti keresztneve?

Fördős Zé

Ötszörös olimpiai bajnok (2012, 2016) kajakozó (Szül.: Budapest, 1987. január 11.) , tizennégyszeres világ- és tizenhatszoros Európa-bajnok, a legtöbb olimpiai aranyérmet nyert magyar női kajakos. Londonban egyesben, négyesben 500 méteren, Rióban egyesben, kettesben (Szabó Gabriellával), négyesben 500 méteren nyert aranyérmet. Édesanyja révén lengyel származású. Ki ő?

Kozák Danuta

1989. január 11-én született a képen látható magyar valóságshow-szereplő, műsorvezető és alkalmi színésznő. A Való Világ 4. évadában tűnt fel, ott a 4. helyen végzett. Később a Való Világ háttérműsorának, majd a Való Világnak volt a műsorvezetője. 2013–2015 között az Éjjel-nappal Budapest című televíziós műsorban szerepelt. 2020 márciusától az RTL Klub Reggeli című műsorának egyik műsorvezetője lett. 2017. július 3-tól az RTL Gold csatornán indult saját talkshow műsora. Ki ő?

Nádai Anikó

1895. január 11-én született Laurens Hammond amerikai mérnök és feltaláló. Számos találmánya mellett egy általa fejlesztett hangszer is őrzi a nevét. Milyen hangszerről van szó?

Laurens Hammond

1882. január 11-én született Prinz Gyula geológus, geográfus, néprajzkutató. Hosszú tudományos pályafutása alatt többek között részletesen feltárta és feltérképezte a Tien-san hegység vonulatait. Az egyik vonulatnak ő adta a Lóczy-hegy nevet, egy másik sziklacsúcsot pedig Cholnokyról nevezett el. A mintegy 2500 kilométeren át húzódó Tien-san hegység összesen 5 ország területén fekszik. Melyik országot nem érinti?

Prinz Gyula