Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0116– 294

1993. január 16-án született Ember Márk, magyar színész, zenész. Énekel, muzsikál, zenét szerez, szinkronizál, színházban játszik , filmez. Az egyik főszerepet játssza Petőfi Sándor A helység kalapácsa című elbeszélő költeményének 2023-as filmfeldolgozásában. Mi a karakter neve?

Ember Márk

1922. január 16-án született Deák Ferenc, magyar labdarúgó és rekorder gólkirály. A Szentlőrinci AC, a Ferencváros és a Bp. Dózsa csatáraként játszott. Életében 830 mérkőzésen lépett pályára, és 1370 gólt szerzett, mérkőzésenkénti gólátlaga 1,65 volt. Összesen 20 alkalommal szerepelt a nemzeti tizenegyben, és 29 gólt szerzett. Emlékszel a becenevére?

Deák Ferenc

1965. január 16-án született Csonka András, magyar színész, műsorvezető, énekes. A színpadon leginkább vígjáték és musical feladatokat vállal, ezen kívül tévében szerepel, műsort vezet, szinkronizál. Országos ismertséget egy tévésorozat Picijeként szerzett, ez a beceneve azóta is. Mi a sorozat címe?

Csonka András

1932. január 16-án született a képen látható amerikai etológus. 18 éven keresztül a ruandai hegyi erdőkben tanulmányozta a gorillák viselkedését. A Gorillák a ködben című könyve a témábanl írt, minden idők legnagyobb példányszámú könyve. Őt magát 1985-ben brutálisan meggyilkolták. 1988-ban Gorillák a ködben címmel film is készült életéről és haláláról. Ki ő?

Dian Fossey

1925. január 16-án született Inke László, Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész. Színpadi szerepei mellett számos filmben és sorozatban játszott, szinkronhangként is ismertté vált. Egy 1970-es években forgatott amerikai krimisorozat főszereplőjének leggyakoribb szinkronhangja ő volt, ezért kapta a sorozat nyomán készült magyar krimivígjáték főszerepét, mely az amerikai nyomozó magyarországi kalandjairól szól. Ki volt a filmbeli nyomozó?

Inke László

1946. január 16-án született Kabir Bedi, indiai televízió- és filmszínész. Leghíresebb szerepe Sandokan A maláj tigris című olasz tévésorozatban. A történet Kuraman, régi nevén Mompracem szigetén játszódik. Az apró maláj sziget a Dél-kínai-tengeren található közvetlenül egy nagy délkelet-ázsiai sziget mellett, amelyen Brunei, Indonézia és Malajzia osztozik. Mi a sziget neve?

Kabir Bedi

1901. január 16-án született a képen látható kubai politikus, 1940-től 1944-ig köztársasági elnök. 1952-ben vértelen államcsíny következtében került másodszor is hatalomra, azonban nem volt hajlandó visszatérni az alkotmányos kormányzáshoz és ezért széleskörű ellenállási mozgalom kezdődött ellene, amely a Fidel Castro vezette kubai forradalom győzelmével ért véget 1959-ben. Ki ő?

Fulgencio Batista

1966. január 16-án született Hegyi Barbara, Jászai Mari-díjas magyar színművésznő. Közel 50 sikeres film- és tévészerepben láthatta a közönség, és rendkívül népszerű szinkronszínész. Egyik első filmje Sarkadi Imre Elveszett paradicsom című drámájának televíziós feldolgozása. Az alkotás töredékben maradt, mert az egyik főszereplő, a képen láható színészóriás a forgatás közben elhunyt. Ki ő?

Hegyi Barbara

Készítette: Ismeretlen - http://www.fenyiratok.hu/product_category/foto_kepeslapok/page/16/, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32220257

1847. január 16-án született a képen látható magyar író, újságíró, szerkesztő, Országgyűlési Képviselő , a Magyar Tudományos Akadémia levelező Tagja , a Kisfaludy Társaság és Petőfi Társaság rendes tagja, a Budapesti Egyetem tiszteletbeli bölcsészdoktora, a Tót atyafiak és A jó palócok szerzője. Ki ő?

Mikszáth Kálmán

1979. január 16-án született a képen látható többszörös Grammy-díjra jelölt amerikai énekesnő, producer, táncosnő, színésznő és modell. Rövid karrierje ellenére több millió lemezt adott el világszerte. Ő játszotta az Öld meg Rómeót! és a Kárhozottak királynője című filmek női főszerepét. 2001-ben repülőszerencsétlenségben elhunyt. Ki ő?

Aaliyah