Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0117– 295

1706. január 17-én született Benjamin Franklin, amerikai polihisztor, államférfi, diplomata, feltaláló, író, természettudós, politikai filozófus, nyomdász. Az USA „alapító atyáinak” egyikeként segített az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatának megszövegezésében, és annak egyik aláírója volt. Franklin híres sportember is volt, sportágának első dokumentált amerikai játékosa. Melyik sportágat űzte Franklin?

Benjamin Franklin 

1798. január 17-én született Auguste Comte, francia filozófus. Filozófiája azon a felismerésen nyugszik, hogy csak a jelenségeket és egymáshoz való viszonyukat ismerhetjük meg. A dolgok, jelenségek lényege, végcélja azonban ismeretlen marad előttünk. Ismeretünk és tudásunk mindenkor relatív. Meg kell elégedni a jelenségek külalakjának leírásával. Az emberi tudásnak határai vannak. A tény nem más, mint a tudományos igazság. Hogy nevezzük ezt a filozófiai irányzatot?

Auguste Comte

1820. január 17-én született a képen látható angol írónő, a Brontë nővérek legfiatalabbik tagja, írói álnevén Acton Bell. Rövid élete alatt két regénye jelent meg: Az Agnes Grey 1847-ben és a Wildfell asszonya 1848-ban. Mi volt a keresztneve?

Anne Brontë

1894. január 17-én született Szőnyi István, Kossuth-díjas magyar festőművész és grafikus, érdemes és kiváló művész. Posztimpresszionista Dunakanyar-beli tájképeivel közelebb hozta és megszerettette hazánknak e különös értékekkel bővelkedő régióját. Fő témája a Dunakanyar és a paraszti élet mindennapi eseményei. Melyik településen élt és alkotott Szőnyi István?

Szőnyi István

Szőnyi István

1899. január 17-én született Al Capone, alias „Sebhelyesarcú”, amerikai gengszter, az életéről készített filmeknek és a sajtónak köszönhetően világszerte ismertté vált, hírhedt bűnöző. A mai szervezett bűnözés alapjait tulajdonképpen ő fektette le. A Capone-bűnszervezet körülbelül ezer tagot számlált, az alvilági tevékenységek közül érdekeltek voltak a szeszcsempészetben, a szerencsejátékban és a prostitúcióban. Melyik városban működött Al Capone bűnszervezete?

Al Capone

1942. január 17-én született Muhammad Ali, eredeti nevén Cassius Clay, olimpiai és világbajnok amerikai nehézsúlyú ökölvívó, polgárjogi aktivista, ENSZ-békenagykövet. 1999-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad legjobb sportolójának választotta. 2001-ben Michael Mann készített filmet az életéről Ali címmel. Ki játszotta a címszerepet?

Muhammad Ali

1953. január 17-én született Roberto Canessa, egyike annak a 16 embernek, akik 1972-ben túlélték az uruguayi légierő Chilébe tartó 571-es számú gépének az Andokban történt katasztrófáját. Másodmagával ő volt, aki tíz nap alatt lejutott a hegyek közül és 72 nap után hozzásegítette a többi túlélőt is a megmenekülésükhöz. Alakját az Életben maradtak című filmben Josh Hamilton jelenítette meg. Melyik országban történt a szerencsétlenség?

Roberto Canessa

1962. január 17-én született a képen látható kétszeres Golden Globe-díjas kanadai humorista, színész. Legismertebb filmjei: A földi lányok csábítóak, Dumb és Dumber – Dilibogyók, Mindörökké Batman, Ace Ventura, A kábelbarát, Hanta boy, A Grincs, Egy makulátlan elme örök ragyogása, Mr. Popper pingvinjei, Ron Burgundy: A legenda folytatódik, Sonic, a sündisznó. Ki ő?

Jim Carrey

1978. január 17-én született Pater Sparrow, magyar filmrendező, látványtervező. Első nagyjátékfilmjét 1 (2009) címmel a 40. Magyar Filmszemlén mutatták be először, és ez a debütálás rögtön a legtöbb díjat bezsebelő elsőfilmessé avatta. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb látványtervezője mind színházban, mind filmen. Szülei ismert színészek. Mi Pater Sparrow polgári neve?

Pater Sparrow

1955. január 17-én született Karikó Katalin, Nobel-díjas, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett, Széchenyi-díjas magyar-amerikai kutatóbiológus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus. 2023-tól egyetemi tanulmányainak és magyarországi kutatásainak helyszínén a város legmagasabb lakóházán közel 30 méteres óriásportréja látható a szintén itt kutató Szent-Györgyi Albert képe mellett. Hol?

Karikó Katalin