Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0118– 296

1955. január 18-án született Kevin Costner, Oscar-díjas amerikai filmrendező, színész, producer, country-zenész. Legnagyobb sikerét az 1990-es Farkasokkal táncoló című filmmel érte el, melyben nemcsak a főszerepet játszotta , de annak rendezője és producere is volt. Az alkotás összesen hét Oscar-díjat nyert. A 1992-ben bemutatott, Több mint testőr című romantikus dráma-thrillerben partnere a képen látható hatszoros Grammy-díjas amerikai énekesnő volt első filmes főszerepében. Ki ő?

Kevin Costner

Whitney Houston

1689. január 18-án született Montesquieu, francia felvilágosodás kori filozófus, író és gondolkodó. Az államról kialakított, az újkori alkotmányok megtervezéséhez világszerte használt, a hatalmi ágak megosztásáról szóló elméletéről vált ismertté. Úgy gondolta, hogy a királyság a legjobb államforma, a brit alkotmányt tartotta ideálisnak. Elmélete szerint melyik fő hatalmi ágak alkotják az államhatalmat?

Montesquieu

1907. január 18-án született a képen látható kétszeres Kossuth-díjas magyar karmester, korrepetitor, az Operaház főzeneigazgatója és a Magyar Állami Hangversenyzenekar vezetője, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának elnök-karnagya; a Nemzeti Zenede tanára, főiskolai tanár, korának legnépszerűbb magyar karmestere. Ki ő?

Ferencsik János 

1869. január 18-án született Tornyai János, magyar festő, az alföldi iskola kiemelkedő jelentőségű mestere. Mesterének és példaképének Munkácsy Mihályt tekintette. A tájat nagyon ismerte, s nagyon szépnek látta és láttatja, ehhez a plein airt, a posztnagybányai stílust alkalmazta. Melyik város szülötte Tornyai János?

Tornyai János

Tornyai János: Bús magyar sors

1999. január 18-án született a képen látható magyar énekesnő, dalszerző, színésznő a magyarországi X-Faktor ötödik szériájának és a Dancing with the Stars második évadának győztese, az Eurovíziós Dalfesztiválok magyarországi előválogatóinak résztvevője 2016-ban és 2017-ben. Feltűnt a Válótársak, a Holnap Tali!, a Mintaapák, a Hazatalálsz és a Szelfi Egyetem című műsorokban. Legismertebb dalai: Legyek én!, Tovább, A parkban, Néztek. Ki ő?

Tóth Andi

1955. január 18-án született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. A válogatottban 1975 és 1985 között 70 alkalommal lépett pályára. Posztja: középpályás Profi pályafutása során a a Ferencvárosi TC és az Austria Wien csapatában szerepelt. Ki ő?

Nyilasi Tibor

1882. január 18-án született Alan Alexander Milne, angol író. Számos humoros esszét, színdarabot és regényt írt, ám igazán ismertté gyermekkönyvei tették. Leghíresebb műve a Micimackó (Winnie-the-Pooh), amely fiának játékmackójáról kapta nevét, és amelynek egyik főszereplője a saját fiáról elnevezett figura, Christopher Robin (a magyar fordításban Róbert Gida). Ki fordította le magyar nyelvre a művet?

Alan Alexander Milne

1892. január 18-án született a képen látható amerikai színész, komikus. Leginkább a Stan Laurellel alkotott klasszikus páros, a Stan és Pan tagjaként ismert. Az 1932-ben készült zenedoboz című filmes alakításáért, amelyben Laurellel egy zongorát próbál felcipelni egy lépcsőn, Oscar-díjat kapott. Ki ő?

Oliver Hardy 

1904. január 18-án született a képen látható brit születésű amerikai Életmű Oscar-díjas színész. Hollywood aranykorának egyik vezető alakja. Számos filmtörténeti klasszikusban játszott főszerepet. Olyan Hitchcock-filmekben szerepelt, mint az Észak-északnyugat, a Forgószél Ingrid Bergmannal és a Fogjunk tolvajt! Grace Kellyvel az oldalán. Legendás párost alkotott még Audrey Hepburnnel az Amerikai fogócskában és Katharine Hepburnnel a Párducbébiben. Ki ő?

Cary Grant 

1950. január 18-án született Gilles Villeneuve, autóversenyző, Formula–1-es pilóta. Hat év alatt hat nagydíjon győzött, generációjának egyik meghatározó alakja volt. 1982-ben a belga nagydíj időmérő edzésén halálos balesetet szenvedett. Fiának, Jacques Villeneuvenek sikerült az, ami neki nem, világbajnokságot nyernie, 1997-ben. Hazájának Formula 1-es pályája, a Circuit Gilles Villeneuve az ő nevét viseli. Melyik ország színeiben versenyzett Villeneuve?

Gilles Villeneuve