Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0119– 297

1943. január 19-én született a képen látható amerikai rock- és blues-énekesnő, zeneszerző, szövegíró. Pályafutása rövid volt: 1967-ben vált ismertté, és utolsó albumát már halála után, 1971-ben adták ki. Elsősorban erős, a blueszene hatását tükröző hangja, illetve stílusa emlékezetes. 27 éves korában Los Angelesben, kábítószer-túladagolás miatt érte a halál. Ki ő?

Janis Joplin

1736. január 19-én született James Watt, skót feltaláló és mérnök, aki a gőzgép fejlesztésével lényegesen hozzájárult az ipari forradalomhoz. A közhittel ellentétben Watt nem találta fel a gőzgépet csak tovább fejlesztette. Találmánya egy új, fontos részegység, a vízgőz lecsapására szolgáló gőzkondenzátor volt, amellyel a gép hatásfokát növelte meg jelentősen. Tiszteletére róla nevezték el az egyik származtatott mértékegységet (watt) az SI rendszerben. Minek a mértékegysége a watt?

James Watt

1985. január 19-én született Damien Chazelle, Oscar-díjas amerikai filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer. Legsikeresebb rendezői munkája a Kaliforniai álom című 2016-os film volt, amellyel megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. A következő, szintén sikeres rendezése Az első ember című életrajzi film volt. Kiről szólt a film?

Damien Chazelle

1930. január 19-én született a képen látható amerikai színésznő. Legismertebb alakítása Alfred Hitchcock Madarak című filmjének női főszerepe volt. Hitchcock következő filmjében, a Marnie című thrillerben a címszerepet alakította. Az utóbbi évtizedekben főleg televíziós sorozatokban látható, például a Gyilkos sorokban vagy a CSI: A helyszínelőkben. Lánya Melanie Griffith színésznő. Ki ő?

Tippi Hedren

1809. január 19-én született Edgar Allan Poe amerikai költő, novellista, szerkesztő és kritikus, a romantika korának egyik legfontosabb szerzője. A leginkább misztikus, hátborzongató történetei révén ismert Poe az első amerikai novellisták egyike volt, emellett őt tartják a detektívregény „feltalálójának” is. Ezen kívül a korban újnak számító sci-fi területén is alkotott. Legismertebb műve egy vers egy állatról, melynek visszatérő mondata: „Soha már!” Mi a vers címe?

Edgar Allan Poe

1980. január 19-én született a képen látható angol autóversenyző, 2009-ben Formula–1-es világbajnok a Brawn-Mercedes versenyautójával. Aktív évei a Formula–1-ben: 2000-2017. Ki ő?

Jenson Button

1902. január 19-én született Kovács Károly, magyar színművész, érdemes művész. Alakításait a kritika szerint határozott karakter és szuggesztivitás jellemezte. Számos filmben szerepelt. Egyik legemlékezetesebb alakítása a Csukás István írásából 1975-ben készült ifjúsági filmben „Gazsi bácsi lótetű”” karaktere, mely szállóigévé, „mémmé” vált az akkori fiatalság körében. Mi a film címe?

Kovács Károly

1931. január 19-én született Schubert Éva, Kossuth-díjas magyar színésznő, rendező, színészpedagógus, érdemes művész. Az egyik legintelligensebb magyar színésznőnek tartották, de mivel Aczél György nyíltan nem kedvelte művészetét, nem alakíthatott nagyobb főszerepeket. Ennek ellenére számos filmben játszott, szinkronizált. Az 1970-es, 80-as évek kedvelt rajzfilmsorozata, a Frakk, a macskák réme egyik főszereplőjének, a ravasz fekete macskának ő kölcsönözte a hangját. Mi a macska neve?

Schubert Éva

1966. január 19-én született Stefan Edberg, korábbi világelső svéd teniszező. Pályafutása során 6 egyéni és 3 páros Grand Slam-címet szerzett, egyéni címeiből kettőt Ausztrál Openen (1985, 1987), kettőt Wimbledonban (1988, 1990), kettőt US Openen (1991, 1992). A Roland Garroson 1989-ben döntőt játszott. Legtöbbször melyik város adott otthont Ausztrál Opennek?

Stefan Edberg,

1839. január 19-én született a képen látható francia festő, a 19. századi festészeti irányzatokat radikálisan átalakító, a modernizmust megelőlegező posztimpresszionizmus jeles alakja. Művészetével döntő hatást gyakorolt a 20. századi fauve-ok festőcsoportjára, az expresszionistákra és a kubistákra. Ki ő?

Paul Cézann

Paul Cézanne: La Montagne Sainte-Victoire