Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0125–303

1949. január 25-én született Köves Miklós, magyar dobos. Játszott a Sakk-matt, a Nautilus, a Non-stop zenekarban, de legnagyobb sikereit a Som Lajos, Köves Miklós, Gallai Péter Révész Sándor, Závodi János összetételű együttesben érte el. Mi az együttes neve?

Köves Miklós

1947. január 25-én született Tostão, brazil labdarúgócsatár, orvos, újságíró, az 1970-es világbajnokságon harmadik vb-címét megszerző, minden idők legjobb brazil válogatottjának tekintett csapat oszlopos tagja. A brazilok mind a hat mérkőzésüket megnyerték, és miután harmadszor nyerte el, Brazília örökre megtarthatta a Jules Rimet kupát. Hol rendezték 1970-ben a labdarúgó világbajnokságot?

Tostão

1900. január 25-én született Fekete István, József Attila-díjas magyar író, számos regény, ifjúsági könyv és állattörténet írója, az „erdész-vadász irodalom” egyik legismertebb művelője. Jókai mellett minden idők legolvasottabb magyar írója. Legnépszerűbb művei a Tüskevár, a Vuk és a Koppányi aga testamentuma. Egyik legfontosabb korai regénye 1945-ig hét kiadásban jelent meg, utána viszont 1991-ig a művet agyonhallgatták, mivel a vörösterrorról írt benne. Mi a regény címe?

Fekete István

1938. január 25-én született Vlagyimir Viszockij, szovjet-orosz színész, költő, bárd. Dalainak zömét életében nem adták ki, csak agyonjátszott magnetofon-felvételeken terjedt. Versei életében nem jelentek meg. Harminc filmben játszott. Magyarországon Adjatok a kutyáknak húst és Farkashajsza címmel adott ki albumot műveiből egy magyar zenész. Ki?

Vlagyimir Viszockij

1942. január 25-én született a képen látható, mozambiki születésű, aranylabdás portugál válogatott labdarúgó. Beceneve a „Fekete Párduc”. Ő volt az első afrikai labdarúgó, aki világhírnévre tett szert. 1966-ban a világbajnokságon 9 góljával gólkirály, 1962-ben a Benfica csapatával BEK-győztes volt. Ki ő?

Eusébio

1826. január 25-én született Gyulai Pál, magyar irodalomtörténész, költő, író, egyetemi tanár, műkritikus, 1879-től 1899-ig Kisfaludy Társaság 4. elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja, a magyar főrendiház tagja és jegyzője. Felesége Szendrey Mária, Petőfi Sándor sógornője volt. 1876-ban Gyulai javaslatára nevezték el Budapest második Duna-hídját…

Gyulai Pál

1948. január 25-én született a képen látható Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, színész. 1974-ben csatlakozott a P. Mobilhoz, ez az együttes hozta meg számára az országos hírnevet, melyben kis megszakítással (1976) 1979-ig énekelt. Később 1979–1982 között a Dinamit, 1982–1985 között a P. Box és 1989–1995 között az MHV együttesben énekelt. Színészi pályája az István, a király című rockoperával indult. Ki ő?

Vikidál Gyula

1966. január 25-én született a képen látható Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. Férje Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas Kiváló művész, lánya, Rudolf Szonja szintén színművész. Ki ő?

Nagy-Kálózy Eszter

1946. január 25-én született Bereményi Géza, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház örökös tagja. Színészeknek, zenészeknek írt dalszövegeket, egyikükkel 1970-től mintegy 1300 közös dalt írtak. Ki ez a zenész?

Bereményi Géza

1928. január 25-én született Eduard Sevardnadze, szovjet politikus, Mihail Gorbacsov hatalomra kerülése után a Szovjetunió külügyminisztere. Ebben a tisztségében meghatározó szerepet játszott a szovjet külpolitika alakításában, a peresztrojka és a glasznoszty kiteljesedésében, az Egyesült Államokkal való leszerelési tárgyalásokban, az afganisztáni háború befejezésében és a német egység helyreállításában. A Szovjetunió széthullása után az egyik volt tagköztársaság elnöke lett. Melyik ország elnöke volt Sevardnadze?

Eduard Sevardnadze