Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0202 – 11

Grammy-díjas kolumbiai énekes-dalszerző, zenész, producer, táncos, (Szül.: Barranquilla, Kolumbia, 1977. február 2.), a Waka Waka, a Whenever, Wherever és a Loca című dalok előadója. Ki ő?

Shakira

1948. február 2-án Rozsnyón született Sunyovszky Szilvia Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész. Melyik országban van jelenleg Rozsnyó?

Sunyovszky Szilvia

1947. február 2-án született Farrah Fawcett amerikai színésznő. Leghíresebb alakítását az 1986-os Elszabadult indulatok című thrillerben nyújtotta. Ezen kívül szerepelt még a Hármas számú űrbázis, a Logan futása, a Reggel találkozunk, valamint az Ágyúgolyó futam 1 című filmben. Világhírét viszont leginkább egy tévésorozatnak köszönheti. Melyiknek?

Farrah Fawcett

1857. február 2-án született Hollósy Simon örmény születésű magyar festő, iskolaalapító. A naturalizmus, a realizmus, majd útban a plein air felé egyik legkiválóbb magyar képviselője a 19-20. század fordulóján. Iskolateremtő festőmester, a korszak meghatározó művésztelepének alapító tagja. Melyiknek?

Hollósy_Tengerihántás

1912. február 2-án született Millvina Dean, aki az elsüllyedt Titanicon utazott a hajó legfiatalabb utasaként. 97 évesen hunyt el, így a Titanic legtovább élt túlélője volt. Mennyi idős volt a Titanic tragédiája idején?

Millvina Dean

1926. február 2-án született Valéry Giscard d’Estaing francia politikus, aki 1974 és 1981 között az Ötödik Köztársaság 5. elnöke volt, amely tisztség együtt jár egy másik állam társfejedelmi (társhercegi) címével. Jelenleg a világon egyedül ennek az országnak társfejedelemség az államformája. No de melyiknek?

Valéry Giscard d’Estaing

1987. február 2-án született Gerard Piqué világ-, és Európa-bajnok spanyol-katalán labdarúgó, aki szülővárosa csapatában, az FC Barcelona játékosaként lett világhírű. De Piqué pályafutásának elején játszott Angliában, Premier League egyik élcsapatában is. Melyikben?

Gerard Piqué

1882. február 2-án született James Joyce ír költő, író, kritikus. Fő műve az 1922-ben megjelent Ulysses. A cím egy ókori műre utal, amely rejtett és álcázatlan utalásokat, párhuzamokat tartamaz. De melyik ókori eposzról van szó?

James Joyce

Magyar költő (Szécsény, 1858. február 2. – Budapest, 1895. január 26.), a 19. század végén a magyar líra egyik megújítója. Költészetét egyfajta hídként is lehet értelmezni Vajda János és Ady Endre, a romantika és a szimbolizmus között. Fontosabb művei: Éloa-ciklus; A homályból (kötet). Ki ő?

Komjáthy Jenő

1883. február 2-án született Gärtner Sándor, művésznevén Szőke Szakáll magyar kabarészerző és színész, aki Magyarország után Ausztriában, Németországban, majd 1938-tól az Amerikai Egyesült Államokban folytatta pályáját. Színészként játszott híres Casablanca című filmben, melynek magyar származású rendezője munkájáért elnyerte az Oscar-díjat. Ki a Casablanca rendezője?

Szőke Szakáll