Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0205 – 14

1877. február 5-én született az utókor által „a magyar kabaré atyja” jelzővel illetett újságíró, író, konferanszié, kabaréigazgató. A magyar politikai kabaré, a konferanszié műfaj megteremtője, megújítója volt, aki – beszédhibája ellenére – közvetlen kapcsolatot alakított ki a közönséggel, közéleti témákkal foglalkozó konferanszaival nagy népszerűségre tett szert. Ki ő?

Nagy Endre

1883. február 5-én született Nagy Lajos Kossuth-díjas magyar író, publicista. Három alkalommal (1932, 1935 és 1938) kapott Baumgarten-díjat és egyike lett az első Kossuth-díjasoknak 1948-ban. Legnagyobb sikereit novelláival aratta. Legnépszerűbb könyve irodalmi paródiagyűjteménye, a(z)

Nagy Lajos

Az 1970-es, 80-as évek egyik legnépszerűbb magyar színésznője volt az 1947. február 5-én született Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Sára Sándor rendező volt felesége. Ki ő?

Moór Marianna

1947. február 5-én született Gát György magyar rendező, forgatókönyvíró, producer, színész, dramaturg. Olyan népszerű televíziós sorozatok fűződnek a nevéhez, mint a Linda, az Angyalbőrben vagy a Família Kft. A képen első felesége, a Linda-sorozat címszereplője látható. Ki ő?

Görbe Nóra

1962. február 5-én született Jennifer Jason Leigh Golden Globe-díjas amerikai színésznő, filmproducer. 1981-től kezdődően több, mint 60 filmben vállalt szerepet. 2015-ben Quentin Tarantino rendezésében szerepelt: Daisy Domergue megformálásával női mellékszereplőként Oscar- és Golden Globe-díjakra jelölték. Melyik filmről van szó?

Jennifer Jason Leigh

1965. február 5-én született Gheorghe Hagi, 125-szörös román válogatott labdarúgó, edző. Románián kívül játszott spanyol, olasz és török élcsaptokban. Háromszoros román- illetve négyszeres török bajnok, UEFA-kupa győztes. Mi a beceneve?

Gheorghe Hagi

1969. február 5-én született Michael Sheen walesi színész. Foglalkoztatott színészként játszott többek között a Dolittle, az Alkonyat – Újhold, a Véres gyémánt, A királynő, a Mennyei királyság, az Underworld és az Utazók című filmben. Az Utazók című sci-fi-ben kit alakított?

Michael Sheen

1985. február 5-én született Cristiano Ronaldo Európa-bajnok, ötszörös Aranylabdás portugál labdarúgó. Profi pályafutása alatt Portugáliában. Angliában, Spanyolországban és Olaszországban is játszott. Melyik csapat tagja volt Olaszországban?

Christiano Ronaldo

1992. február 5-én született Neymar da Silva Santos Júnior olimpiai bajnok és Bajnokok ligája győztes brazil labdarúgó. Sok sikere mellett 2011-ben megkapta a FIFA Puskás-díját. Kinek/miért adják a Puskás-díjat?

Neymar

1922. február 5-én született Szepesi György, magyar rádiós sportkommentátor, „az Aranycsapat tizenkettedik játékosa”, ő közvetítette a legendás londoni 6:3-as győzelmet. Mikor volt a mérkőzés?

Szepesi György