Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0206 – 15

1945. február 6-án született Bob Marley jamaicai énekes, gitáros, dalszerző és emberi jogi aktivista. Minden idők legismertebb reggae zenésze, ő tette világhírűvé a reggae zenét. Zenéjén keresztül elősegítette a rasztafarianizmus vallási mozgalom világméretű elterjedését. A Raszta vallás kit tisztel a Királyok Királya, az Urak Ura és Júda (Júdea) népének hódító oroszlánja tiszteletbeli megnevezéssel?

Bob Marley

1911. február 6-án született Ronald Reagan amerikai politikus, Kalifornia állam kormányzója, az Amerikai Egyesült Államok 40. elnöke. Politikai pályára lépése előtt is széles körben ismert ember volt. Mi volt eredetileg Ronald Reagan foglalkozása?

Ronald Reagan

1917. február 6-án született Gábor Zsazsa, Golden Globe-díjas magyar színésznő, szépségkirálynő, modell, üzletasszony, a 20. század közepének egyik legismertebb hollywoodi szexszimbóluma, egyik első celebe. Egyike azon kevés magyar származású hírességnek, akik csillagot kaptak a Hollywoodi Hírességek Sétányán. Élete során hányszor ment férjhez?

Gábor Zsazsa

Magyar válogatott labdarúgó (Kőszeg, 1923. február 6. – Szaloniki, 1981. május 31.) A válogatottban 1948 és 1955 között 37 alkalommal lépett pályára. Posztja: hátvéd. Profi pályafutása során a a Szombathelyi FC, a Nagyváradi AC, a Nemzeti Vasas, a Nagyváradi Szabadság SK, az IT Arad, a Budapesti Vasas, a Bp. Honvéd SE, a Bp. Spartacus és a Váci Vasas csapatában szerepelt. Ki ő?

Lóránt Gyula

1946. február 6-án született Radics Béla rockzenész, gitáros, énekes, a magyar rockzene legendás és nagy hatású alakja. Pályafutása alatt számos zenekarban megfordult, és sok kiváló zenésszel játszott együtt. A Taurus EX T 25-75-82 együttes 1972—ben alakult Radics Béla vezetésével, a billentyűs a Neotonból érkezett. Ki volt ő?

Radics Béla

1975. február 6-án született Marsi Anikó magyar újságíró, televíziós műsorvezető. Televíziós újságíróként dolgozott a Magyar Televíziónál, RTL Klubnál, majd kis szünet után a TV2-nél. Volt férje szintén televíziós újságíró. Ki ő?

Marsi Anikó

1977. február 6-án született Brendon, a „barna bandzsa medve” megszemélyesítője a Susogós Mackók című bábsorozatból. A bábszínészet mellett színész, humorista, a Dumaszínház felfedezettjeként, stand-up comedy-vel vonult be a köztudatba. Ki ő?

Mogács Dániel

1895. február 6-án született Nagyenyeden Dési Huber István posztumusz Kossuth-díjas (magyar festőművész, grafikus. Korábban a kubizmus, majd az expresszionizmus kifejezésmódja érezhető művein, Vincent van Gogh drámai festészete erős hatással volt rá. Művészete összekötő volt a Derkovits-féle expresszionizmus és az ún. alföldi iskola expresszív realizmusa között. Melyik országban van jelenleg Nagyenyed?

Dési Huber István 

1962. február 6-án született W. Axl Rose amerikai énekes, a Guns N’ Roses hard rock együttes énekese. Az együttes a rocktörténelem egyik legsikeresebb zenekara, az 1980-as évek végének, 90-es évek elejének meghatározó együttese. Világszerte több mint 100 millió albumot adtak el, 2012-ben az együttest beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame legendái közé. Ők adták elő az 1990-es évek egyik legnépszerűbb filmzenéjét (You Could Be Mine) a kor kultikus akciófilmjében. Melyikben?

Axl Rose

Az 1966. február 6-án született angol énekes nevéhez fűződik a Never Gonna Give You Up című dal, mely 1987-ben 25 országban listavezető volt, valamint ő az egyetlen férfi szólista, kinek az első 8 kislemeze Top 10-es helyezést ért el az Egyesült Királyságban. Fénykorában mintegy 40 millió lemezt adott el világszerte. Ki ő?

Rick Astley