Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0208 – 25

1828. február 8-án született Jules Verne francia író, egyben a tudományos-fantasztikus irodalom korszakalkotó alakja. A könyveiben említett száznyolc terv és találmány döntő többségét mára már megvalósították. Kiemelkedő művei között szerepel a Nyolcvan nap alatt a Föld körül, a Nemo kapitány, a Sándor Mátyás, a Sztrogof Mihály, az Utazás a Föld középpontja felé, A rejtelmes sziget, a Grant kapitány gyermekei, az Utazás a Holdba, a Hódító Robur, A tizenöt éves kapitány és a Kétévi vakáció. A múlt század fordulóján a kor szokásainak megfelelően magyarra fordított keresztnevével jelentették meg Verne műveit. Hogyan?

Jules Verne

1880. február 8-án született Franz Marc, a 19-20. század fordulója német képzőművészet egyik legjelentősebb festője, a spirituális absztrakt művészet úttörője, a Der Blaue Reiter (A Kék Lovas) nevű németországi művészcsoport tagja. Milyen stílusban alkotott?

Franz_Marc_kek-lo
Franz Marc: Kék ló

1994. február 8-án született a képen látható magyar színész, énekes, a 2016-os Sztárban sztár nyertese. Ő énekelte a Budapesten rendezett 2017-es úszó-világbajnokság hivatalos szurkolói dalát, amely We Are the Water címmel jelent meg. Színházi pályafutása mellett a The SunCity Rockets nevű zenekar frontembere, melyet 2015 nyarán alapított zenésztársaival. 2020-ban szerepet kapott a Barátok közt című magyar televíziós sorozatban, ahol Székely Csongort alakította. Ki ő?

Veréb Tamás 

1925. február 8-án született Jack Lemmon kétszeres Oscar-díjas és többszörös Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező. Pályafutása alatt számos legendássá vált szereppel gazdagította Hollywoodot, de elsősorban örök barátjával alakított párosának köszönhette sikereit; olyan ismert komédiákban szerepelt a híres duó, mint A szomszéd nője mindig zöldebb, a Még zöldebb a szomszéd nője, a Szenzáció!, a Sógorom, a zugügyvéd, a Furcsa pár vagy a Haver, Haver. Ki a szóban forgó barát?

Jack Lemmon

1964. február 8-án született a képen látható Karinthy-gyűrűs magyar színész, humorista. Sajátos humora, rögtönzései és nem utolsósorban jellegzetes figurája a kortárs magyar film izgalmas alakjává tette. Szőke András jó barátja és alkotásainak állandó szereplője. Ki ő?

Badár Sándor

1931. február 8-án született James Dean amerikai színész. Hollywoodban az 1955-ös Édentől keletre című film hozta meg az áttörést számára, majd megkapta a Haragban a világgal főszerepét. A következő fimje, a Giant forgatása közben tragikus körülmények között elhunyt. Habár mindössze három nagy mozifilmben szerepelt, halálakor mégis legenda lett: a fiatalok problémáit azóta sem tudta senki úgy megformálni, mint ő a Haragban a világgal című filmben, a farmert és piros dzsekit viselő, szomorú tekintetű Jim Stark szerepében. Miben halt meg James Dean?

James Dean

1932. február 8-án született Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színházi, opera-, televíziós- és filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész. A Magyar Állami Operaház korábbi főigazgatója, a Magyar Televízió egykori elnökhelyettese, a Halhatatlanok Társulata kuratóriumának elnöke, az MTA rendes tagja. Számos rendezése közül a legnépszerűbb a híres betyárról készített tévésorozata volt Oszter Sándor főszerepésével. Mi volt a sorozat címe?

Szinetár Miklós

1941. február 8-án született Nick Nolte Golden Globe-díjas, háromszoros Oscar-jelölt amerikai színész. Sok emlékezetes alakítása mellett nagy népszerűséget szerzett a 48 óra és a Megint 48 óra című filmekben nyújtott alakításával. Ki volt a filmbeli partnere?

Nick Nolte

1964. február 8-án született a képen látható Máté Péter-díjas magyar énekesnő, színésznő, műsorvezető. Gyakran lép fel musicalekben és zenés darabokban. Számos játékfilmben és tévéfilmben is szerepelt, de feltűnt a Drága örökösök és A mi kis falunk című sorozatokban is. Ki ő?

Szulák Andrea

1966. február 8-án született Hriszto Sztoicskov bolgár labdarúgóedző, egykori válogatott játékos. Az 1990-es évek egyik kiemelkedő csatáregyénisége. Labdarúgó-tehetségén kívül a pályán tanúsított heves vérmérsékletéről volt híres. Első felnőtt csapata a CSZKA Szófia volt 1984-től. 1990 nyarán került Spanyolország egyik vezető labdarúgó csapatába, itt érte el legnagyobb sikereit. Négyszer nyert spanyol bajnokságot (1991, 1992, 1993, 1994), nyert Bajnokcsapatok Európa Kupáját (1992), Európai Szuperkupát (1992) és Kupagyőztesek Európa Kupáját (1997). 1994-ben a France Football magazin őt tüntette ki az Aranylabdával. Melyik spanyol csapatban szerepelt Sztoicskov?

Hriszto Sztoicskov