Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0209-26

1943. február 9-én született Joe Pesci Oscar- és BAFTA-díjas olasz származású amerikai színész, humorista, énekes és zenész. Mind drámai, mind komikus szerepekben sikeres, általában alvilági karaktereket alakít. Egyik népszerű filmjében Kevin McCallister tör sorozatosan borsot az orra alá. Melyik filmről van szó?

Joe Pesci

1945. február 9-én született Mia Farrow amerikai színésznő. 1992-ig élettársa volt az a rendező, akinek két Oscar-díjas filmjében (Annie Hall és Hannah és nővérei) is szerepelt. Ki a rendező?

Mia Farrow 

1977. február 9-én született a képen látható Michelin-csillagos magyar séf, a Borkonyha és a Textúra étterem séfje, az RTL Klub főzőshowjának, A Konyhafőnöknek és A Konyhafőnök VIP-nek a zsűritagja. Ki ő?

Sárközi Ákos

1943. február 9-én született Kránitz Lajos Jászai Mari-díjas magyar színész. Számos filmben szerepelt, és rendszeres, közismert és közkedvelt szinkronszínész volt: számtalan tv- és mozifigurának kölcsönözte jellegzetes hangját. A legismertebbek ezek közül a Halálos fegyver Roger Murtaugh-ja (Danny Glover), Bud Spencer és a Star Wars trilógia Darth Vaderje, valamint talán a Dallas című tv-sorozat Jockey Ewingja. Melyik színész alakította Jockey Ewingot?

Kránitz Lajos

1944. február 9-én született Kovács Lajos Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész. Kedvelt film- és színházi színész, több sikeres magyar filmben játszott. Szerepelt sorozatokban is, legutóbb a Tűzvonalban című sorozatban, vagy a HBO-n futó Született lúzerben. Egyik leghíresebb alakítása az Argo című Árpa Attila-film főszerepe, melyben egy kisstílű gengszterbanda vezetőjét alakítja. Mi a karakter neve?

Kovács Lajos

1950. február 9-én született a képen látható Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, színigazgató, érdemes művész. Legsikeresebb rendezése az 1983-as István, a király, valamint az ebből készült játékfilm. Előszeretettel dolgozott fel témákat a magyar történelemből, nagy hatású filmje az 1996-os Honfoglalás. Ki ő?

Koltay Gábor 

1775. február 9-én született Bolyai Farkas magyar tudós, 1832-től a Magyar Tudós Társaság tagja. Első életrajzírója, Paul Stäckel szerint vele kezdődik diszciplínája magyarországi kutatásának története. Majdnem fél évszázadig dolgozott a marosvásárhelyi református kollégium professzoraként, ez idő alatt rengeteget tett a korszerű természettudományos ismeretek elterjesztéséért. Leghíresebb tanítványa saját fia, Bolyai János volt. Melyik tudományágban alkotott maradandót Bolyai Farkas?

Bolyai Farkas

1981. február 9-én született Tom Hiddleston Golden Globe-díj-as angol színész, producer és zenész. Legismertebb szerepe Loki, akit a Marvel-moziuniverzum filmjeiben, elsőként a 2011-ben bemutatott Thor című filmben alakított. 2021-től Lokit a szereplőről elnevezett sorozatban is főszereplőként alakítja. Loki eredetileg melyik mitológiában szerepel?

Tom Hiddleston

1987. február 9-én született Bata Éva magyar színésznő. Foglalkoztatott színpadi- és filmszínész, híres szerepe Teca a kocsmáros az RTL televíziós sorozatában. Mi sorozat a címe?

Bata Éva

1962. február 9-én született a képen látható magyar autóversenyző. 1985-ben abszolút magyar bajnok, 1986-ban hegyi bajnok lett. A Formula Easter kategóriában 1982-1985-ben magyar bajnok, a Formula Ford kategóriában 1986-ban osztrák bajnok volt. 1987-től 1988-ig a német Forma-3 bajnokságban versenyzett. Az 1987-es Magyar Nagydíj hétvégéjén tesztelhette a Zakspeed csapat autóját, így ő lett az első magyar, aki F1-es autót vezetett. A szakemberek tervei szerint ő lett volna az első magyar versenyző, aki a Formula–1-ben szerepelt volna, azonban 1988-ban edzés közben halálos balesetet szenvedett. Ki ő?

Kesjár Csaba