Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0210 – 27

1807. február 10-én született gróf Batthyány Lajos, aki Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke volt 1848. április 11-től október 2-ig. A szabadságharc bukása után halálra ítélték, majd 1849. október 6-án kivégezték. Mit tett Batthyány Lajos a miniszterelnökségről történi lemondása után?

Batthyány Lajos

1898. február 10-én született a képen látható német drámaíró, költő, rendező, a 20. századi színház egyik megújítója, a Koldusopera, a Kurázsi mama és gyermekei, A szecsuáni jólélek, az Állítsátok meg Arturo Uit! és A kaukázusi krétakör szerzője. Ki ő?

Bertolt Brecht

1919. február 10-én született Bessenyei Ferenc, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Korának vezető színészeként színpadi munkái mellett közel 80 filmben és több tévéjátékban volt főszereplő, szinkronizált, énekelt. A drámai szerepek mellett ellenállhatatlan komédiás volt, emlékezetes szerepe Széles tenyerű Fejenagy A helység kalapácsa című filmben. Ki írta az eredeti művet?

Bessenyei Ferenc

1919. február 10-én született Komlós Juci a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Számos színpadi és filmszerepe mellett leginkább a Szomszédok című teleregény Lenke nénijeként, Taki bácsi feleségeként emlékszünk rá. Ki játszotta Taki bácsit?

Komlós Juci 

1947. február 10-én született Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas énekes, zenész, dalszerző, népzenekutató és építészmérnök, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes vezetője. Melyik jellegzetes, az ő nevéhez fűződő hangszeren játszik?

Sebő Ferenc

1964. február 10-én született Hadházi László Karinthy-gyűrűs magyar humorista, író, rádiós műsorvezető. A Godot Dumaszínház indulásától kezdve a társulat állandó fellépője, folyamatosan szerepel az RTL Klubon, a Showder Klubban és a Rádiókabaréban is, és filmszínészként is kipróbálta magát. Melyik filmben láthatjuk?

Hadházi László

1962. február 10-én született Cliff Burton amerikai zenész, aki a Metallica együttes basszusgitárosaként vált ismertté, és aki 1986-ban Svédországban a zenekar turnébuszának balesete során életét vesztette. A Metallica zenekar milyen műfajban zenél?

Clifford Burton

1922. február 10-én született Göncz Árpád József Attila-díjas magyar író, műfordító és politikus, a Magyar Köztársaság elnöke 1990 és 2000 között. Irodalmi tevékenysége széles körű volt, elsősorban egy korszakos fantasy műfordítása által ismeri a nagyközönség, amelyet első ízben 1981-ben adták ki magyarul. Melyik regényről van szó?

Göncz Árpád

1810. február 10-én született Barabás Miklós a magyar biedermeier festészet egyik legkiválóbb mestere, az egyik legkorábbi magyar fényképész, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, aki elsősorban arcképfestőként szerzett hírnevet. A biedermeier stílus egy szóval hogyan jellemezhető?

Barabás Miklós

1921. február 10-én született Versényi Ida Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes művész, rendező, színészpedagógus, egyetemi tanár. Emlékezetes szerepe volt Bacsó Péter kultfilmjében, A tanúban Gogolák elvtársnő. Mi volt a kifogása Virág elvtársnak Gogolák elvtársnő öltözetével szemben a filmben?

Versényi Ida