Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0213 – 30

1964. február 13-án született Sipos F. Tamás magyar énekes. 1986-ban csatlakozott az Exotic zenekarhoz, mellyel az 1993-as feloszlásig négy nagylemezt rögzítettek. A 2. lemezen (Exotic II.) szerepelt az együttes legnagyobb slágere, mely egy keleti autóról szól. Melyik az az autó?

Sipos F. Tamás

1907. február 13-án született Rajz János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész. Sok filmben és tv-játékban szerepelt, szinkronizált és a rádió is foglalkoztatta. Karakterszínészként jellemzően mellékszerepekben láthattuk, utolsó filmjében viszont főszerepet kapott, ő volt a nyugdíjba vonuló parkőr az Égigérő fű című filmben. Mi volt a parkőr neve a filmben?

Rajz János

1933. február 13-án született Kim Novak Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő, az 1950-es 60-as évek szexszimbóluma. Mérföldkő volt pályafutásában az 1958-ban forgatott Szédülés, melyben a kor egyik legfontosabb és legsikeresebb rendezőjével, a Madarak, a Psycho, az Észak-Északnyugat és Az ember, aki túl sokat tudott című filmek rendezőjével forgatott. Ki a rendező?

Kim Novak 

1887. február 13-án született Brenner József magyar író, orvos, pszichiáter, pszichoanalitikus, zenekritikus, zeneszerző. Kosztolányi Dezső unokatestvére, 20. század fordulójának elsőszámú novellistája, A varázsló kertje, A kút és az Anyagyilkosság című novellák szerzője. A morfium rabja volt, amely tragikus sorsát és halálát okozta 32 éves korában. Milyen néven publikált?

Csáth Géza

1974. február 13-án született a képen átható Grammy-díjra jelölt, tizennyolcszoros BRIT Díj-győztes angol énekes, dalszerző és producer. Karrierje a Take That együttessel kezdődött 1990-ben. 1995-ben otthagyta a Take That-et, akikkel közösen 25 millió lemezt adott el és szólókarrierbe kezdett. 2000–2010 közötti évtized harmadik legtöbbet hallgatott zenésze volt az Egyesült Királyságban Madonna és a The Beatles mögött. Ki ő?

Robbie Williams

1865. február 13-án született Csók István kétszeres Kossuth-díjas magyar festő, kiváló művész. a 20. század első felének koloritgazdag, ösztönös érzékkel alkotó, elismert impresszionista festője. A látvány eleven rögzítése, tájat, tárgyakat egybefoglaló látása egyéni módon és magas színvonalon jelenik meg műveiben. Mit jelent az impresszió szó?

Csók István 

1945. február 13-án született Hobo, Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző, előadóművész, a Hobo Blues Band alapítója és énekese. Mi Hobo polgári neve?

Hobo

1978. február 13-án született Gigor Attila magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, a Kút (2016) és A nyomozó (2008) című filmek rendezője. Rendezőként közreműködött a Terápia című filmsorozatban, melynek a főszereplője

Gigor Attila 


Mácsai Pál 

1950. február 13-án született Peter Gabriel négyszeres Grammy-díjas angol zenész, zeneszerző. 2014-ben beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be. A progresszív rockzenét játszó, általa alapított együttes énekese, fuvolistája és ütőhangszerese vált ismertté, majd sikeres szólókarrierbe kezdett. Miután Gabriel 1975-ben elhagyta a zenekart, a dobos Phil Collins lett a szólóénekes. Melyik zenekar alapító tagja volt Peter Gabriel?

Peter Gabriel

1932. február 13-án született Grétsy László magyar nyelvész, főiskolai tanár, televíziós személyiség, a nyelvművelés kiemelkedő alakja. Országszerte ismertté a magyar nyelv hagyományaival, illetve annak ápolásával kapcsolatos népszerű televíziós műsorai tették. Ezek közül a legismertebb a Vágó Istvánnal közösen vezetett műsor volt, melyben egy-egy szónak, kifejezésnek a helyességét, eredetét, esetleges hibás használatát magyarázták el. Mi volt a címe?

Grétsy László