Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0214 – 31

1936. február 14-én született Kézdy György Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész. Klasszikus tragédiák és modern művek jelentős karakterszerepeit játszotta el, felhasználva a groteszk ábrázolásmód eszközeit is. A nagyközönség mintegy tíz éven át láthatta a Szomszédok című teleregényben. Milyen szerepben?

Kézdy György

1886. február 14-én született Papp Simon geológus, az MTA tagja, a magyar kőolajkutatás legjelentősebb alakja. A két világháború között a Magyar-Amerikai Olajipari Rt. (MAORT) vezetőjeként irányította a magyarországi kőolajkutatást, nevéhez fűződik a Lovászi szénhidrogénmező felfedezése. Melyik megyében van Lovászi?

Papp Simon

1949. február 14-én született Vágó István magyar televíziós műsorvezető, szerkesztő és politikus. A kvíz műfajának egyik legsikeresebb magyar alakja, számos díj kitüntetettje, a Szkeptikus Társaság alapító tagja. Melyik televíziós kvízműsort vezette Vágó István?

Vágó István

1951. február 14-én született Kevin Keegan kétszeres aranylabdás brit labdarúgó, csatár, edző. A Liverpoollal háromszor nyert bajnokságot, egyszer angol kupát, egyszer bajnokcsapatok Európa-kupáját, kétszer UEFA-kupát. 1977-től 1980-ig az NSZK-ba szerződött a Hamburger SV együtteséhez, ahol bajnok lett és BEK-döntős volt, és ekkor nyerte el kétszer az Aranylabdát. Hazája válogatottjában 63 alkalommal szerepelt és 21 gólt szerzett. Melyik brit válogatottban szerepelt?

Kevin Keegan

1936. február 14-én született Sztankay István, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, érdemes művész, a József Attila Színház örökös tagja. A filmszerepei hozták meg országos ismertségét, de a színpadon is rendkívül népszerű volt. A színész legendás párost alkotott Schütz Ilával, a Jövőre, veled, ugyanitt című darabot 500-szor adták elő. Az 1968–71 között vetített tévésorozat főszerepének köszönhetően az egyik legnépszerűbb magyar színművész lett. Mi volt a sorozat címe?

Sztankay István 

1982. február 14-én született Lotfi Behnam, azaz Lofti Begi iráni származású magyar DJ és zenész. 2000-ben elindította a Pulzárt, ami az első olyan rádiós műsor volt Magyarországon, melyben a 21. századi elektronikus zenei paletta csaknem minden színe és java felvonult. 2008-ban Walkó Csabával közösen megalapította együttesét, melynek 2018-ig volt tagja. 2012-ben ők képviselték Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon. Mi az együttes neve?

Lotfi Begi

1368. február 14-én született Luxemburgi Zsigmond, a késő középkori Európa egyik legjelentősebb személyisége, a hercegi birtokáról elnevezett, német eredetű Luxemburgi-ház tagja. 1385-ben feleségül vette Mária magyar királynőt, majd nem sokkal ezután magyar királlyá koronázták. Több mint ötven évig viselte a magyar koronát, ezzel a magyar történelem második leghosszabb ideig regnáló uralkodója. Kinek a lánya volt Mária királynő, Zsigmond felesége?

Zsigmond magyar király

1944. február 14-én született a képen látható svéd autóversenyző. A Formula–1-ben haláláig a March, a Tyrrell és a Lotus csapatoknál versenyzett, és 10 futamgyőzelmet aratott. 1978. szeptember 10-én az olasz nagydíjon a verseny első körében egy ütközés után a védőkorlátnak csapódott. A baleset látszólag nem volt különösebben súlyos, a sérült pilótát a milánói kórházba szállították törött lábával, másnap reggel azonban zsírembólia miatt meghalt. Kiről van szó?

Ronnie Peterson

1932. február 14-én született Csermák József magyar olimpiai bajnok kalapácsvető, aki 1952-ben a magyar válogatott tagjaként olimpiai bajnok és világcsúcstartó lett 60,34 méterrel. Hol rendezték 1952-ben a nyári olimpiát?

Csermák József

1858. február 14-én született Joseph Thomson brit geológus és felfedező, aki fontos szerepet játszott Afrika felfedezésében. Kalandjai ihlették Henry Rider Haggardot a Salamon király kincse című regényének megírására. Thomsonról egyebek mellett egy jellegzetes afrikai állatot neveztek el. Mit neveztek el róla?

Joseph Thomson