Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0215 – 33

1962. február 15-én született a képen látható magyar énekesnő, táncos, producer, szövegíró. 1986-ban részt vett a siófoki Interpop Fesztiválon, ahol közönségdíjat nyert a Szerelemre születtem című számával, amely országszerte ismertté tette. Ki ő?

Zoltán Erika

1929. február 15-én született a képen látható brit autóversenyző, az 1962-es és 1968-as Formula–1 világbajnoka. Az első autóversenyző, aki a Formula–1 világbajnokságot, a Le Mans-i 24 órás versenyt és az indianapolisi 500 mérföldes futamot is megnyerte. Ötször győzött a monacói nagydíjon. Fia szintén Formula 1-es világbajnok. Aktív évei a Formula–1-ben: 1958-1975. Ki ő?

Graham Hill

1935. február 15-én született Roger Bruce Chaffee amerikai pilóta, űrhajós. 1957-től haditengerészeti repülőtiszt. 1963. október 17-étől a harmadik amerikai csoportban kezdte meg az űrhajóskiképzést. Az akkor induló új űrprogram első repülésén kellett volna részt vennie, Virgil Grissom és Edward White mellett. A három fős személyzet 1967. január 27-én a gyakorlás közben elégett az űrhajó oxigénnel telített kabinjában. Mi volt az űrhajó neve?

Roger Chaffee 

1564. február 15-én született Galileo Galilei itáliai fizikus, csillagász, matematikus, természettudós. A fizikában az elsők között honosította meg a kísérleteket és méréseket, a csillagászatban az elsők között használt távcsöveket csillagászati jelenségek és égi objektumok megfigyelésére. Eredményei miatt összeütközésbe került a katolikus egyházzal, az inkvizíció 1633-ban a könyveit betiltotta, Galileit tanainak megtagadására kényszerítette. Híres mondása: Eppur si muove. Hogy hangzik ez magyarul?

Galileo Galilei

1710. február 15-én született XV. Lajos francia király, 1715–1774 között Franciaország királya, a Bourbon-dinasztia negyedik tagja Franciaország és Navarra trónján. XV. Lajos milyen rokonsági fokban állt a Napkirállyal, XIV. Lajossal?

XV. Lajos király

1835. február 15-én született Dimítriosz Vikélasz görög üzletember és író, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság görög alapítója és első elnöke. Ő volt az első újkori oimpiai játékok szervezőbizottságának elnöke 1896-ban. Hol rendezték az első újkori olimpiai játékokat?

Dimítriosz Vikélasz

1942. február 15-én született Hammerl László, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett olimpiai bajnok sportlövő, edző, orvos. Három olimpián vett részt versenyzőként, és 1964-ben a kisöbű sportpuska fekvő számában aranyérmes lett. A következő olimpián, Mexikóvárosban ezüstérmes lett. Edzőként a magyar és az új-zélandi válogatott szövetségi kapitánya volt. Hol rendezték az olimpiát 1964-ben?

Hammerl László

1874. február 15-én született Sir Ernest Henry Shackleton brit felfedező, aki négy expedícióban vett részt. Az egyik során a csapatának tagjai – elsőként – megmászták a Mount Erebus vulkánt. Melyik terület volt Shackleton expedícióinak célja?

Ernest Shackleton

1970. február 15-én született Csisztu Zsuzsa olimpikon magyar sportoló, televíziós műsorvezető, jogász, a Papp László Budapest Sportért díjjal kitüntetett sportszakember és műsorvezető. A szöuli olimpián 1988-ban csapatversenyben a 8. helyen végzett. Milyen sportágban?

Csisztu Zsuzsa

1947. február 15-én született Nádasdy Ádám magyar nyelvész, költő, műfordító, esszéista. Többek között olyan klasszikus színdarabok újrafordítását végezte el, mint Dante Isteni színjátéka vagy G. B. Shaw Pygmalionja. Újrafordította a Tévedések vígjátéka, az Ahogy tetszik, A vihar és a Szeget szeggel című klasszikus darabokat is, melyek szerzője:

Nádasdy Ádám