Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0218 – 34

1825. február 18-án született a képen látható romantikus regényíró, a „nagy magyar mesemondó”, politikus, a márciusi ifjak egyike. Fontosabb művei: A kőszívű ember fiai, Az arany ember, az És mégis mozog a föld! Ki ő?

Jókai Mór

1938. február 18-án született Szabó István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas magyar filmrendező, érdemes és kiváló művész. A magyar filmművészet európai hatású és rangú alkotója. 1982-ben filmje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjat nyert. Mi a film címe?

Szabó István 

1923. február 18-án született Rátonyi Róbert, kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, konferanszié, színházi rendező, író, publicista, érdemes és kiváló művész. A 20. század második felének kiemelkedő színművésze, aki a színpadon, a filmvásznon és a televízióban is sokat szerepelt, egy műfaj viszont összekapcsolódott a nevével Magyarországon. Melyik műfajról van szó?

Rátonyi Róbert

1933. február 18-án született Yoko Ono japán képzőművész, zenész, dalszerző, békeaktivista. Akkor tett szert nemzetközi hírnévre, amikor 1969-ben házasságot kötött a kor egyik legsikeresebb zenészével. Ki volt Yoko Ono férje?

Yoko Ono

1944. február 18-án született Hacki Tamás magyar fül-orr-gégész, egyetemi tanár. Az 1962-es Ki mit tud?-on előadóművészként megosztott első díjat nyert, és később is népszerű fellépő volt különleges műsorával. Milyen művész Hacki Tamás?

Hacki Tamás

1967. február 18-án született a képen látható világbajnoki ezüst- és bronzérmes olasz labdarúgó, csatár. A pályán igazi vezéregyéniség volt, az egyedi frizurájáról Copfocska volt a beceneve. Ki ő?

Roberto Baggio

1932. február 18-án született Miloš Forman, európai születésű amerikai filmrendező, színész és forgatókönyvíró. Hazájában jelentős sikereket ért el (pl. Tűz van babám!), majd 1968-ban az Egyesült Államokba emigrált. Itt első sikerét Ken Kesey Száll a kakukk fészkére regényének filmadaptációjával érte el 1975-ben: öt Oscar-díjat kapott, köztük a legjobb rendezésért járót is. Más nagy sikerű filmjei például a Hair és az Amadeus, amely nyolc Oscar-díjat kapott 1984-ben. Melyik országban született Miloš Forman?

Miloš Forman

1745. február 18-án született Alessandro Volta olasz fizikus, az elektromos áram elméletének kidolgozója, a víz elektrolízisének felfedezője és a kénsavoldatba merülő cink- és rézelektródból álló galvánelem feltalálója. A volt mértékegység róla kapta a nevét. A volt minek a mértékegysége?

Alessandro Volta

1977. február 18-án született a képen látható Oscar-, Golden Globe- és Kossuth-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, a Saul fia és a Napszállta című film rendezője. Ki ő?

Nemes Jeles László

1954. február 18-án született John Travolta amerikai színész, producer, énekes. Két alkalommal jelölték a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjra, valamint hasonló kategóriában Golden Globe-díjat is nyert. Olyan filmekben játszott főszerepet, mint a Szombat esti láz, az Életben maradni, a Grease, a Ponyvaregény vagy az Ál/Arc. A Grease című musicalfilmben ki volt a partnere?

John Travolta