Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0219 – 35

1968. február 19-én született Lukács László, a Tankcsapda együttes alapítója és énekese. Milyen hangszeren játszik?

Lukács László

1473. február 19-én született Kopernikusz csillagász. Nevéhez fűződik a heliocentrikus világkép kidolgozása, amely szerint a Föld és a többi bolygó kering a Nap, a Hold pedig a Föld körül. Kopernikusz ennek az elméletnek a publikálásával forradalmasította az egész világképet, és megalapozta Galilei, Kepler és Newton felfedezéseit, megindította a középkor végét is jelző tudományos forradalmat. Milyen nemzetiségű volt Kopernikusz?

Kopernikusz

1924. február 19-én született Lee Marvin Oscar-díjas amerikai színész, háborús és westernfilmek szereplője. Legismertebb szerepe John Reisman őrnagy A piszkos tizenkettőben (The Dirty Dozen). Ebben az E. M. Nathanson regényéből készített és Robert Aldrich által megfilmesített háborús eposzban olyan sztárokkal szerepelt együtt, mint Ernest Borgnine, John Cassavetes, Donald Sutherland, Telly Savalas és

Lee Marvin

1948. február 19-én született Tony Iommi, olasz származású angol gitáros, dalszerző, a heavy metal egyik úttörő zenekarának, a Black Sabbath-nak alapító tagja, a heavy metal műfaj meghatározó alakja. 2006-ban a Black Sabbath eredeti felállásának tagjaként beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be. Ki volt a Black Sabbath alapító énekese?

Tony Iommi

1954. február 19-én született Sócrates egykori brazil válogatott labdarúgó. Sócrates játékszervező középpályás volt, pontos keresztlabdái voltak és kiválóan látott a pályán. Mindkét lábával remekül játszott, tipikus "kétlábas" focista volt, mindemellett termékeny gólszerző is. 60 válogatott mérkőzésen lépett pályára, melyeken 22 gólt szerzett. Az 1982-es és az 1986-os világbajnokságon a brazil válogatott csapatkapitánya volt. Mi volt a polgári foglalkozása?

Sócrates

1967. február 19-én született Benicio del Toro Oscar-díjas és Golden Globe-díjas Puerto Ricó-i színész és producer. Milyen jogviszonyban áll Puerto Rico az Egyesült Államokkal?

Benicio Del Toro

1974. február 19-én született a képen látható Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, hegedűművész. A világ legrangosabb koncerttermeiben mutatja be a magyar zenei hagyományokat. Játékát a klasszikus zene, a népzene, a cigányzene, a popzene és egyéb irányzatok ötvözésével kialakított crossover stílusát világszerte elismerik. Művészi repertoárja a hagyományos cigány népzenétől a klasszikus darabokon át a dzsesszig, sőt a könnyűzenéig terjed. Ki ő?

Mága Zoltán

1955. február 19-én született Jeff Daniels Emmy-díjas amerikai színész, drámaíró. Háromszor jelölték Golden Globe-díjra: a Kairó bíbor rózsája című Woody Allen-musicallel, illetve a Valami vadság és A tintahal és a bálna című filmekben nyújtott alakításaiért. 1994-ben a Dumb és Dumber – Dilibogyók című vígjátékban játszotta Dumber szerepét. A film második részét húsz évvel később készítették el, Dumb és Dumber kettyó címmel. Ki játszotta Dumb szerepét?

Jeff Daniels

1957. február 19-én született Johann Hölzel, a nyolcvanas-kilencvenes években népszerű osztrák énekes, zeneszerző és szövegíró. Sikereit német és angol nyelven aratta. Legismertebb dalai a Der Komissar, a Rock Me Amadeus és a Wiener Blut voltak. Kis híján negyvenegy évesen halt meg, autóbalesetben. Mi volt a művészneve?

Falco

1940. február 19-én született a képen látható türkmén politikus. 1991-től haláláig, 2006-ig a Türkmén Köztársaság elnöke, előtte 1985-1990 között a Türkmén Kommunista Párt első titkára., valamint alapítója a Türkmének Világszervezetének. Birtokolta a Türkménbasi, azaz a minden türkmén atyja címet. Várost, iskolát, repteret, sőt meteoritot is elneveztek róla. Magának és szüleinek is hatalmas szobrokat emeltetett. Mi a neve?

Szaparmurat Nijazov