Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0301 – 17

1810. március 1-jén született Frédéric Chopin lengyel romantikus zeneszerző és zongoravirtuóz. Chopin termékeny komponista volt, nagyobb arányú művei, a balladák, scherzók, a barcarolle és a szonáták, a rövidebb művek: impromptuk, mazurkák, noktürnök, keringők és polonézek. Élettársa tíz éven keresztül a híres francia írónő volt, akinek a neve:

Frederic Chopin

1886. március 1-jén született Oskar Kokoschka osztrák festőművész, grafikus, drámaíró és költő. Milyen stílusban alkotott?

Oscar Kokoschka

1948. március 1-jén született Móricz Mihály magyar rockzenész, gitáros, énekes. Játszott a Sakál-Vokál, a NOCoMMent, és a Tolcsvayék és a Trió együttesekben, de országos ismertséget leginkább az 1973-tól 1984-ig működő country-rock együttesben szerzett. Melyikben?

Móricz Mihály

1969. március 1-jén született a képen látható Oscar- és Golden Globe-díjas spanyol színész. Hazájában több mint két tucat filmet forgatott, de nemzetközi hírnevet a kritikailag elismert Mielőtt leszáll az éj (2000) főszerepe hozott számára. Alakításáért Oscar-díjra jelölték, a Nem vénnek való vidék (2007), az Arany Glóbuszt és az Oscart is meghozta számára. Ki ő?

Javier Bardem

Grammy-díjas kanadai pop- és R&B-énekes (Szül.: London, Ontario, 1994. március 1.), a YouTube videomegosztó weboldalon Scooter Braun menedzser fedezte fel 2008-ban. A Love Yourself, a Yummy és az Anyone című dalok előadója. Ki ő?

Justin Bieber

A képen látható festmény alkotója 1445. március 1-jén született Firenzében. Ő a korai reneszánsz (quattrocento) idején a firenzei festőiskola legjelesebb képviselője. Mi a neve?

1456. március 1-jén született II. Ulászló - ragadványnevén Dobzse László, lengyel királyi herceg, egyebek mellett cseh király 1471-től, magyar király, a „lacikonyha” névadója. Melyik uralkodói házból származik?

II. Ulászló

A képen látható izraeli politikus 1922. március 1-jén született. Ő volt Izrael ötödik miniszterelnöke, két ciklusban: 1974-től 1977-ig és 1992-től 1995-ig. Az izraeli–palesztin békefolyamat keretében megkötött az oslói egyezmény létrehozásáért 1994-ben Simón Peresz-szel és a palesztin Jasszer Arafattal közösen nyerte el a Nobel-békedíjat. 1995 novemberében politikai merényletben életét vesztette. Ki ő?

Jichák Rabin

1946. március 1-jén született Pusztai László 25-szörös magyar labdarúgó, csatár, jobbszélső, sportvezető. Az 1978-as argentínai világbajnokságon szereplő csapat tagja. Magyarországon három élvonalbeli csapatban szerepelt, de legjelentősebb sikereit egy csapatnál töltött évek alatt érte el, majd ugyanitt sportvezető lett korai tragikus haláláig. Melyik csapatról van szó?

Pusztai László

1963. március 1-jén született Bernd Weidung német énekes, zeneszerző és zenei producer, az egykori sikeres eurodiszkó duó egyik tagja. Hétéves kora óta áll színpadon. Kezdetben német slágerdalokat énekelt, majd az 1984-ben alakult Modern Talking együttessel vált nemzetközileg ismertté. A világsikert jelentő áttörés 1985-ben következett be, amikor Dieter Bohlennel duóként léptek színpadra a You’re My Heart, You’re My Soul című dallal. Mi a művészneve?

Thomas Anders