Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0302 – 18

1817. március 2-án született Arany János magyar költő, tanár, lapszerkesztő, a Kisfaludy Társaság igazgatója, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és főtitkára. A magyar irodalom egyik legismertebb és egyben legjelentősebb alakja. A legnagyobb magyar balladaköltő. Legendás barátságot ápolt a kor másik jelentős költőjével. Kivel?

Arany János

1931. március 2-án született Mihail Gorbacsov orosz nemzetiségű szovjet politikus, 1985-től az SZKP főtitkára, majd a Szovjetunió elnöke. Reformkísérletei a hidegháború végéhez vezettek, és végül a kommunista rendszer bukását, a Szovjetunió széthullását eredményezték. Mi volt a nevéhez fűződő gazdasági-társadalmi reformcsomag neve?

Mihail Gorbacsov

1951. március 2-án született Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész, zeneszerző. Pályafutásának meghatározó zenekara volt a

Balázs Fecó

1968. március 2-án született a képen látható angol színész. Legismertebb szerepe az angol titkosügynök, James Bond, akit 2006-ban alakított először. Ki ő?

Daniel Craig

1980. március 2-án született a képen látható ausztrál stand-up komikus, színésznő, énekesnő, producer és író. Fontosabb szerepei a Tökéletes hang, Harmadnaposok, Várandósok – Az a bizonyos kilenc hónap, Hogyan legyünk szinglik?, illetve az Agyas és agyatlan című filmek. Ki ő?

Rebel Wilson

1989. március 2-án született Marcel Hirscher alpesi síelő, kétszeres olimpiai bajnok (2018), hétszeres világbajnok (2013, 2015, 2017, 2019), nyolcszoros összetett világkupa győztes (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019). Az első és máig egyetlen alpesi síelő, aki 8 összetett világkupa győzelmet szerzett - ráadásul valamennyit egymást követő 8 évben. Melyik ország színeiben versenyzett Marcel Hirscher?

Marcel Hirscher

1976. március 2-án született Erdei Sándor Zsolt magyar humorista, előadóművész, politikus. Országos ismertséget az általa életre keltett karakter hozta neki, mellyel rádióban és televízióban is rendszeresen szerepelt. Mi a figura neve?

Erdei Sándor

1966. március 2-án született Verbászon Csernus Imre magyar pszichiáter, aki a Viasat 3 televíziós csatornán sugárzott Bevállalja? című műsorral lett az ország közismert „kiabálós” pszichiátere. Melyik országban van Verbász?

Csernus Imre

1962. március 2-án született a képen látható amerikai zenész, dalszerző és színész, az általa alapított együttes énekese. Karrierje során kiadott két szólóalbumot, és tizennégy albumot együttesével. Nevéhez olyan világslágerek fűződnek, mint az It's My Life, a Livin’ on a Prayer, az Always vagy a Bed of Roses. Ki ő?

Jon Bon Jovi

1824. március 2-án született Bedřich Smetana zeneszerző, akinek a nevéhez később a nemzete függetlenedéséhez kapcsolódó zenei motívumvilág megteremtése kapcsolódik. Nemzetközileg Az eladott menyasszony című operája és a zeneszerző otthonának történetét, legendavilágát és tájait bemutató Má vlast (Hazám) ciklus tette ismertté. Milyen nemzetiségű Smetana?

Bedřich Smetana