Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0304 – 20

1678. március 4-én született Antonio Vivaldi olasz barokk kori zeneszerző, hegedűs, zenepedagógus, impresszárió és pap. Számos operát és versenyművet szerzett, máig legismertebb műve A négy

Antonio Vivaldi

1885. március 4-én született a képen látható magyar színész, színházigazgató, humorista, karcolat- és élcíró. A 20. század közepének egyik legismertebb magyar komikusa, a túlélni iparkodó-ügyeskedő budapesti kisember alakjának klasszikus alakítója színpadon és a filmvásznon. Szállóigévé vált szerepmondatai: „Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni”, „Lepsénynél még megvolt”, „Vigyázz Malvin, jön a kanyar”, „szintén zenész”. Ki ő?

Salamon Béla

1936. március 4-én született a képen látható skót autóversenyző. 1960 és 1968 között több mint 70 Formula–1-es nagydíjon vett részt, kétszeres világbajnok (1963 és 1965), aki 1968-ban 32 évesen a Hockenheimringen tartott Formula–2-es versenyen elszenvedett balesetben vesztette életét. Ki ő?

Jim Clark

1951. március 4-én született Kenny Dalglish brit labdarúgó, labdarúgóedző, minden idők egyik legjobb Liverpool játékosa, majd vezetőedzője 1985 és 1991 között. Az ő edzői tevékenységéhez kötik minden idők legjobb Liverpoolját. Melyik brit válogatott erőssége volt Dalglish?

Kenny Dalglish

1941. március 4-én született Medveczky Ilona magyar táncművész, színésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Gyakran titulálják kortalan nőnek, a revü koronázatlan királynőjének, valamint az ország első számú dívájának. Személyét számtalan legenda fonja át. 1974-ben feleségül ment a Bécsben élő Wilhelm Alexander von Thurn und Taxis osztrák arisztokratához, így házassága révén ő is osztrák arisztokrata lett. Milyen címmel rendelkezik?

Medveczky Ilona

1942. március 4-én született Sztevanovity Zorán Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekes, gitáros, zeneszerző; Sztevanovity Dusán dalszövegíró, zeneszerző bátyja, a legendás Metro beategyüttes gitáros-énekese. Milyen nemzetiségű Zorán?

Sztevanovity Zorán

1972. március 4-én született Jos Verstappen holland autóversenyző, volt Formula–1-es pilóta. Fia, Max Verstappen Formula–1-es világbajnok. Jos pályafutása sokkal kevésbé volt sikeres, mint a fiáé, de elmondhatja magáról, hogy 1994-ben a világbajnok csapattársa volt a Benetton csapatnál. Ki volt a világbajnok csapattárs?

Kaján Tibor

1976. március 4-én született Rácz Gergő Fonogram-díjas magyar zeneszerző, énekes, producer. A sikeres szólókarrier mellett Rakonczai Viktorral közös zeneszerzői munkába kezdtek, és azóta rengeteg slágert írtak a legnépszerűbb hazai előadóknak. Előadóként 2020-ban A Dal tehetségkutató műsor győztese Orsovai Renivel a Mostantól című dallal. Pályafutásának első részében zenekarok tagjaként ért el sikereket. Melyik együttesben zenélt Rácz Gergő?

Rácz Gergő

1951. március 4-én született Chris Rea brit zenész, énekes, zeneszerző, szövegíró, a The Road To Hell, az All Summer Long és a Driving Home For Christmas című dalok szerzője és előadója. Chris Rea melyik hangszer mestere?

Chris Rea

1875. március 4-én született a képen látható politikus, miniszterelnök, az első magyar köztársasági elnök. Konzervatív arisztokratából vált radikális demokratává és ellenzéki politikusként a Monarchiában fennálló rendszer kérlelhetetlen kritikusává, majd az őszirózsás forradalom és az első magyar polgári demokrácia vezetőjévé, ezután emigrációba vonult. A második világháború után több évtizedes emigrációból hazatérve rövid ideig párizsi követ volt, majd 1949-től haláláig újra francia emigrációban élt. Ki ő?

Károlyi Mihály