Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0309 – 51

1968. március 9-én született Youri Djorkaeff labdarúgó, aki az 1998-as labdarúgó-világbajnokságon és a 2000-es labdarúgó-Európa-bajnokságon is aranyérmet szerzett. Hazája válogatottjában 82 alkalommal lépett pályára, és 28 gólt szerzett. Melyik ország válogatott labdarúgója volt Youri Djorkaeff?

Youri Djorkaeff

1955. március 9-én született Ornella Muti olasz színésznő. Filmjei széles műfaji skálát képviselnek: vígjátékok, bűnügyi filmek, drámák és romantikus történetek egyaránt találhatók közöttük. Elsősorban Európában aratott sikereket, de Hollywoodban is kapott szerepet. Az Oscar című vígjátékban Sofia Provolonét, a jó útra tért maffiafőnök feleségét alakítja. Kit láthattunk a maffiafőnök szerepében?

Ornella Muti

1943. március 9-én született a képen látható amerikai sakknagymester, sakkvilágbajnok. 28 éves korában az akkori világbajnok, Szpasszkij legyőzésével világbajnok lett. 1975-ben világbajnoki címvédésére nem került sor, az Anatolij Karpovval tervezett világbajnoki döntő előtt a sakkszövetség nem volt hajlandó teljesíteni összes követelését, ezért lemondott világbajnoki címéről, és gyakorlatilag véglegesen visszavonult a hivatalos sakkélettől. Ki ő?

Bobby Fischer

1934. március 9-én született Jurij Gagarin orosz származású szovjet űrhajós, az első ember a világűrben. Űrhajójával 1961. április 12-én 9 óra 7 perckor indult Bajkonurból Föld körüli egyfordulatos útjára, mely 10 óra 55 perckor ért véget. Mi volt a neve Gagarin űrhajójának?

Jurij Gagarin 

1940. március 9-én született Pócsik Dénes magyar válogatott vízilabdázó, edző. Játékosként kétszeres Universiade-győztes, Európa-bajnok. Az 1972-es müncheni olimpián 2. helyezett, 1968-ban Mexikóban 3. helyezett, míg 1964-ben olimpiai bajnok lett. Hol rendezték az 1964-es olimpiát?

Pócsik Dénes

1454. március 9-én született Amerigo Vespucci olasz utazó, felfedező és térképész. 1499-ben a spanyol Alonso de Ojeda vezette expedíció navigátoraként részt vett Kolumbusz Kristóf második útján. Minek köszönheti, hogy róla nevezték el Amerikát?

Amerigo Vespucci 

1957. március 9-én született Bajor Imre magyar színész, humorista. A kilencvenes években lett állandó szereplője a Rádiókabarénak, híres száma volt az Én, a Gyula, meg az Ottó, a Tóth Ottó. 1990-ig már több mint egy tucat tévé- és mozifilmben szerepelt, de országos ismertséget mégis azzal szerzett, hogy bekerült a Szomszédok című tévésorozatba, ahol 77 részen át alakította Oli urat. Mi volt Oli úr foglalkozása?

Bajor Imre

1892. március 9-én született a képen látható magyar politikus. 1945–56 között a Magyar Kommunista Párt, illetve a Magyar Dolgozók Pártja fő-, majd első titkára, 1952–53-ban a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke, 1949–1956 között Magyarország teljhatalmú vezetője. Bukása után haláláig száműzetésben a Szovjetunióban élt. Ki ő?

Rákosi Mátyás

1964. március 9-én született Juliette Binoche Oscar- és BAFTA-díjas francia színésznő. Első nagy áttörést hozó szerepét 24 évesen, Philip Kaufman filmjében A lét elviselhetetlen könnyűségében kapta. Pályája csúcsát 1996-ban Az angol beteg című film jelentette, ahol egy Hana nevű ápolónőt alakít a második világháború idején játszódó, Almásy László életét feldolgozó alkotásban. A film 12 Oscar-jelölésből 9 díjat söpört be, Juliette Binoche mint a legjobb női mellékszereplő kapott díjat. Ki volt a férfi főszereplő Az angol beteg című filmben?

Juliette Binoche
Ralph Fiennes

1948. március 9-én született Lovász László Magyar Szent István-renddel, Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Abel- és Wolf-díjas, Széchenyi- és Bolyai-nagydíjas, valamint Bolyai János alkotói díjas magyar tudós, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia és az amerikai National Academy of Science rendes tagja. 2014 és 2020 között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Lovász László mely tudomány művelője?

Lovász László