Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0311- 53

1906. március 11-én született a képen látható magyar színművész. A színpadi szerepei mellett játékfilmekben, tévéfilmekben és rádiójátékokban is gyakran szerepelt. Híres szerepei: Matula bácsi a Tüskevár, Konc bácsi az Indul a bakterház és Matuska A Pogány Madonna és a Csak semmi pánik című filmekben. Ki ő?

Bánhidi László

1943. március 11-én született Lukáts Andor Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész, rendező, egyetemi tanár, színházigazgató. Színházi és filmrendezőként is aktív színpadi szerepei mellett több, mint hatvan filmben szerepelt. Emlékezetes alakítása volt a papa szerepe a Sose halunk meg című filmben 1993-ból. Ki volt a film írója, rendezője és főszereplője?

Lukáts Andor

1955. március 11-én született Nina Hagen német énekesnő, színésznő. Milyen zenei műfajban ért el sikereket?

Nina Hagen

1953. március 11-én született Bölöni László romániai magyar labdarúgó, edző. A román futballválogatottban 108-szor szerepelt, és 25 gólt lőtt. 1986-ban csapatával Bajnokcsapatok Európa kupáját és UEFA Szuperkupát nyert. Melyik csapattal?

Bölöni László

1842. március 11-én született Eötvös Károly politikus, ügyvéd, író, publicista, országgyűlési képviselő, „a Vajda”. Korának egyik legnevesebb ügyvédje és legismertebb közéleti személyisége, az 1883-as tiszaeszlári perben a vádlottak védője. A vád szerint a tiszaeszlári zsidók egy keresztény lányt, Solymosi Esztert meggyilkolták és vérét rituális célokra, macesz sütésére felhasználták. Minek nevezték az ilyen típusú vádat?

Eötvös Károly

1544. március 11-én született Torquato Tasso itáliai költő, a 16. század egyik legnagyobb alkotója. Fő műve az 1575-ben írt A megszabadított Jeruzsálem, a világirodalom egyik legjelentősebb alkotása. A mű milyen műfajban készült?

Torquato Tasso

1950. március 11-én született Jerry Zucker amerikai filmproducer, rendező és író, akinek nagy sikerű vígjátékok, mint például az Airplane! és Top Secret! , valamint az Oscar-díjra jelölt Ghost című misztikus dráma fűződik a nevéhez. Íróként és producerként jegyzi a Csupasz Pisztoly-trilógiát. Ki alakítja a Csupasz Pisztoly fő karakterét, Frank Drebin hadnagyot?

Jerry Zucker

1981. március 11-én született Sepsiszentgyörgyön Dancs Annamari magyar énekes-színésznő. Jelenleg melyik országban van Sepsiszentgyörgy?

Dancs Annamari

1823. március 11-én született Pákh Albert, az MTA levelező, valamint a Kisfaludy Társaság rendes tagja, kora egyik legjelentősebb hetilapjának alapítója (1854) és szerkesztője. Mi a hetilap neve?

Pákh Albert

1952. március 11-én született Douglas Adams angol író. Legismertebb műve 1978-ban indult útjára, mint a BBC rádiós komédiája, majd később egy öt könyvből álló „trilógiává” nőtte ki magát, mely több mint 15 millió példányban kelt el az író életében, ezt követte egy televíziós sorozat, rengeteg színpadi mű, képregények, egy számítógépes játék, és 2005-ben egy játékfilm ugyanezen a címen. A mű címe Galaxis útikalauz…. kiknek?

Douglas Adams