Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0317 – 59

1938. március 17-én született Rudolf Nurejev tatár származású balettművész, koreográfus, színész. A leningrádi Kirov Színház szólótáncosaként vált ismertté. A társulat 1961-es nyugat-európai turnéjának párizsi állomásán a Le Bourget repülőtéren sikeresen megszökött és menedékjogot kért. Minek nevezték a rendszerváltás előtt az országot engedély nélkül elhagyókat?

Rudolf Nureyev

1938. március 17-én született Orosz Adél Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar táncművész, balettpedagógus, balettigazgató. Számos színpadi és filmszerepe közül kiemelkedik az 1970-ben készült A fából faragott királyfi című film. Ki szerezte a táncjáték zenéjét?

Orosz Adél

1944. március 17-én született a képen látható Jászai Mari-díjas magyar színésznő, rendező, érdemes művész, a József Attila Színház örökös tagja. Mészáros Ági Kossuth-díjas magyar színésznő lánya. Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze felesége. Ki ő?

Voith Ági 

1970. március 17-én született Sági Szilárd gasztrokibic. A nézők egy gasztro-realityben ismerhették meg, ahol napról-napra tanácsokkal látta el a sztárversenyzőket és ő volt az egyszemélyes zsűri is. Mi a címe a műsornak?

Sági Szilárd

1834. március 17-én született Gottlieb Daimler német gépész, ipari tervező és iparmágnás, aki úttörő szerepet játszott a belső égésű motorok és az automobilok kifejlesztésében a 19. század végén. Cége, a DMG által készített modellt sokan az első modern autónak tartják, és ez vált a vállalat gépkocsijainak bejegyzett nevévé. Mi a modell neve?

Gottlieb Daimler

1874. március 17-én született Kincsem többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett, angol telivér szülőktől származó versenyló, a magyar lósport és lótenyésztés büszkesége. 13 versenypályán, 54 alkalommal állt rajthoz és 54 győzelmet aratott. Győzelmeinek értékét emeli, hogy kancaként verte meg a méneket, ami a lóversenyeken kivételesnek számít. Herendi Gábor filmrendező 2017-ben mutatta be Kincsem című romantikus kalandfilmjét, melyben a ló tulajdonosa, Blaskovich Ernő életét dolgozza fel. Ki alakította a filmben Blaskovich Ernőt?


Kincsem


1949. március 17-én született Patrick Duffy amerikai színész. A Dallas című sorozatban vált ismertté. Mi volt a karakterének neve a sorozatban?

Patrick Duffy

1951. március 17-én született Kurt Russell Golden Globe-díjra jelölt amerikai színész. Olyan sikerfilmekben játszott, mint a Komputer teniszcipőben, Menekülés New Yorkból, A dolog, Nagy zűr kis Kínában, Az utolsó csepp, Tango és Cash, Lánglovagok, Csillagkapu, Tombstone – A halott város, A katona, Diliwood, Vanília égbolt, Poseidon, Grindhouse – Halálbiztos. Felesége az anyai ágon magyar származású Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő. Ki Kurt Russell felesége?

Kurt Russell

1955. március 17-én született Gary Sinise Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színész, rendező. A CSI: New York-i helyszínelőkben Mac Taylor nyomozót alakította. 1994-ben Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában a Forrest Gump című filmben Dan Taylor hadnagy megformálásáért. Ki játszotta Forrest Gump alakját?

Gary Sinise

1983. március 17-én született Vajda Attila olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok, kétszeres Európa-bajnok magyar kenus. A pekingi olimpián a kenu egyes 1000 méteres számában diadalmaskodott. Melyik évben rendezték a pekingi olimpiát?

Vajda Attila