Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0322 – 64

1931. március 22-én született William Shatner kanadai színész. Egy ikonikus sci-fi sorozatból ismert, ahol ő játszotta a főszereplőt, James T. Kirk kapitányt, a USS Enterprise csillaghajó parancsnokát. Az 1966 és 1969 közt felvett sorozat után még a ráépülő hét mozifilmben is eljátszotta ezt a szerepet. Mi a címe a sorozatnak?

William Shatner

1976. március 22-én született a képen látható magyar énekes, színész. Színházi és filmszerepei mellett 2009-ben ő képviselte Magyarországot a Eurovíziós Dalfesztiválon a Tánclépés című dalának angol változatával, a Dance with Me-vel indult. Ki ő?

Ádok Zoltán 

1599. március 22-én született Anthonis van Dyck flamand festő. Peter Paul Rubens tanítványa és segítőtársa, majd udvari portréfestő I. Károly angol király udvarában. Milyen korstílushoz sorolható munkássága?

Anthony van Dyck

1886. március 22-én született Darányi Kálmán magyar politikus, földművelésügyi miniszter, 1936 és 1938 között Magyarország miniszterelnöke. 1938-tól haláláig a képviselőház elnöke. Ki volt a magyar államfő Darányi miniszterelnöksége idején?

Darányi Kálmán

1912. március 22-én született Karl Malden Oscar- és Emmy-díjas amerikai színész. Sikeres színpadi színész volt, majd 1951-ben a Tennessee Williams műve alapján készült A vágy villamosa című filmben Marlon Brando oldalán játszott, amely szerepéért Oscar-díjjal jutalmazták. A világraszóló ismertséget az 1970-es években forgatott San Francisco utcáin című televíziós sorozat (1972-1977) hozta meg számára. Filmbéli partnere később élete legfontosabb mentorának nevezte Maldent. Ki volt ez a színész?


Karl Malden


1976. március 22-én született Reese Witherspoon, Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő. Első nagy sikerében karaktere, Elle, miután szakít vele a barátja egy nálánál okosabb joghallgató lány miatt, elhatározza, hogy ő maga is elvégzi a Harvard jogi karát, mit sem törődve az előítéletes emberekkel. Pozitív hozzáállása, egyedi látásmódja és kemény munkája révén Elle erőfeszítése végül meghozza gyümölcsét. Mi a film címe?

Reese Witherspoon

1948. március 22-én született Andrew Lloyd-Webber, a zenés színház nagy sikerű angol zeneszerzője. Olyam világsikerű musicalek fűződnek a nevéhez, mint a József és a színes, szélesvásznú álomkabát, a Jézus Krisztus szupersztár, a Macskák, Az operaház fantomja, vagy az Evita. Evita valójában egy dél-amerikai ország elnöke, Juan Domingo Perón felesége volt. Melyik ország elnöke volt Perón?

Andrew Lloyd Webber

1981. március 22-én született a képen látható magyar válogatott labdarúgó. Pályafutását Szegeden kezdte, ahonnan fiatalon került a Ferencvároshoz. Később játszott Ausztriában (Sturm Graz) és Németországban (VfB Stuttgart, 1. FC Köln, 1. FSV Mainz, FC Augsburg). A válogatottban 36 mérkőzésen 13 gól szerzett. Ki ő?

Szabics Imre

1923. március 22-én született Marcel Marceau francia pantomimművész. A pantomim szavak nélküli, testmozgással, gesztusokkal, mutogatással jellemzett „néma”, de esetleg zenével kísért, sokszor egyszemélyes, néha többszemélyes előadás. A mai pantomim a középkori színjátszásból ered, melynek neve

Marcel Marceau

1941. március 22-én született Bruno Ganz svájci színész, aki a német színjátszás egyik legértékesebb díjának, az Iffland-gyűrűnek bírtokosa volt haláláig. Jelentős színpadi és filmszerepei mellett legemlékezetesebb alakítása A bukás című film főszerepe volt. Kinek a szerepében láthatjuk a filmben?

Bruno Ganz