Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0410 – 83

1929. április 10-én született Mike Hawthorn brit autóversenyző, A Formula–1-ben három futamgyőzelmet szerzett pályafutása során, de sikerült elérnie minden autóversenyző álmát, ő a Formula–1 1958-as évadjának világbajnoka. Három futamgyőzelméből kettőt Reims-ben szerzett. Melyik nagydíjat rendezték Reims-ben?

Mike Hawthorn

1902. április 10-én született Darvas Lili magyar színésznő. Ünnepelt színházi színésznőként író férjével emigrált Amerikába, és ott folytatta színpadi és filmszínész karrierjét. Az 1960-as években és a 70-es évek elején néhány magyarországi szerepet is vállalt, többek között Makk Károly Szerelem című filmjében. Férje A Pál utcai fiúk, a Liliom és a Játék a kastélyban című művek szerzője. Ki volt Darvas Lili férje?

Darvas Lili

1929. április 10-én született Max von Sydow svéd színész. Sikeres európai kerrierje mellett olyan hollywoodi produkciókban is szerepet vállalt, mint A Keselyű három napja, a Dredd bíró, a Csodás álmok jönnek, a Különvélemény, vagy a Viharsziget. Utolsó filmszerepepét a Kurszk című filmdrámában játszotta. Miről szól a film?

Max von Sydow

1847. április 10-én született a képen látható magyar születésű amerikai újságíró, lapkiadó, az amerikai újságírás legrangosabb díjának az alapítója. A díj a végakaratának megfelelően született, és először 1917-ben adták ki. Kiről van szó?

Pulitzer József

1932. április 10-én született Alexandriában Omar Sharif, háromszoros Golden Globe-díjas és César-díjas filmszínész. Az 1950-es évek első felében kezdett el filmezni hazájában. Az Arábiai Lawrence (1962) című monumentális angol filmeposzban játszott mellékszerepe tette világhírűvé. Ettől kezdve elsősorban Hollywood foglalkoztatta a legkülönbözőbb műfajú, világhírű produkciók főszereplőjeként. Melyik ország állampolgára volt Omar Sharif?

 Omar Sharif

1973 április 10-én született Roberto Carlos brazil labdarúgó, edző. Carlos három vb-n volt tagja a brazil válogatottnak, 1998-ban a döntőig, 2002-ben győzelemig segítve azt. Pályafutásának jelentős részét (1996–2007) egy európai élcsapatnál töltötte, ahol négyszeres nemzeti bajnok, háromszoros BL-győztes, kétszeres Világkupa győztes és Európai Szuperkupa győztes volt. Melyik csapatban játszott Roberto Carlos?

Roberto Carlos

1965. április 10-én született Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok, kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok magyar kajakozó. Az 1992-es barcelonai olimpián sikerült kajak négyesben olimpiai aranyérmet szereznie. Ugyanekkor egyesben ezüst, párosban pedig bronzérmet szerzett. Az 1996-ban rendezett olimpián egyesben aranyérmes, párosban negyedik lett. Hol rendezték 1996-ban a nyári olimpiai játékokat?

Kőbán Rita

1952. április 10-én született Steven Seagal akciófilmszínész, producer, forgatókönyvíró, harcművész, blueszenész, énekes-dalszerző. Színészként az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején akciófilmes szerepeivel vált híressé. Színészi pályafutása előtt harcművész oktató volt, 7 danos aikidómester. Melyik országból származik az aikidó?

Steven Seagal

1897. április 10-én született Eric Knight angol regényíró, novellista. Leghíresebb műve a Lassie hazatér című regény. Milyen fajta kutya volt Lassie?

skót juhász

1922. április 10-én született Halász Péter magyar író és újságíró, az 1956-os forradalom bukását követően hagyta el Magyarországot és az amerikai kormány által létrehozott National Committee for a Free Europe nevű szervezet által 1949-ben alapított rádió egyik legismertebb magyar közvetítőjévé vált. Mi volt a rádióállomás neve?

Halász Péter