Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0412 – 85

1941. április 12-én született a képen látható angol válogatott labdarúgó. A West Ham United csapatának több mint tíz éven át volt a csapatkapitánya és szintén ő volt a csapatkapitánya annak az angol válogatottnak, amelyik 1966-ban hazai pályán világbajnoki címet szerzett. A válogatottban az 1973-as visszavonulásáig összesen 108 alkalommal lépett pályára. Ki ő?

Bobby Moore

1957. április 12-én született Tolvaly Ferenc író, filmrendező, üzletember, médiaszemélyiség. Zarándokútjairól filmeket készített és könyveket Írt. Járt Tibetben, az iszlám szent helyein, Indiában, visszafelé járta meg a szefárdok útját, Budapestről indult és Granadába érkezett. Végigjárta az El Camino-t, a Szent Jakab zarándokutat is. Hol van az El Camino?

Tolvaly Ferenc

1942. április 12-én született Carlos Reutemann argentin autóversenyző, Formula–1-es pilóta és politikus. Karrierje során elért 12 győzelmet és 6 pole pozíciót. Sokszor háttérbe szorították még sikeresebb csapattársai. 1981-ben a 2. helyen végzett a világbajnokságban 1 ponttal lemaradva. Ekkor aratta utolsó Formula 1-es győzelmét a belga nagydíjon. Hol rendezték a versenyt?

Carlos Reutemann

1956. április 12-én született a képen látható Oscar-díjra jelölt kubai-amerikai színész, rendező és producer. Olyan filmsikerekben játszott, mint a Keresztapa III., az Aki legyőzte Al Caponét, a Fekete eső, a Higgy neki, hisz zsaru, A legendás trombitás, vagy az Ocean’s-trilógia, ahol Terry Benedict kaszinótulajdonost alakítja. Ki ő?

Andy Garcia

1947. április 12-én született Boros Lajos magyar zenei szerkesztő, műsorvezető, író, újságíró, szövegíró, gitáros, énekes. Az 1990-es és a 2000-es években Bochkor Gáborral párban a legnépszerűbb reggeliműsor-vezetők voltak különböző kereskedelmi rádiókban. Feltűntek a 2000-es évek elejének egyik magyar sikerfilmjében is. Melyikben?

Boros Lajos

1952. április 12-én született a képen látható Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, operetténekes, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ki ő?

Oszvald Marika 

1484. április 12-én született ifjabb Antonio da Sangallo olasz építész, főleg Rómában és a pápai államban dolgozott. Az egyik legjelentősebb munkája, amelynek tervezésén dolgozott, a Szent Péter-bazilika Vatikánban. 1520-ban ő lépett Raffaello örökébe, mint a római Szent Péter-bazilika építésvezetője. Milyen korstílus építésze volt?

Antonio da Sangallo

1947. április 12-én született Tom Clancy amerikai író, akit leginkább a hidegháború alatti és utáni időszakban történő kémkedési és katonai regényeiről ismernek. Legnagyobb regényfolyamának központi figuráját a filmvásznon megszemélyesítette Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck, és Chris Pine is. Mi a karakter neve?

Tom Clancy

1946. április 12-én született Ed O’Neill amerikai színész, humorista. Filmes szerepei közé tartozik a Wayne világa, a Wayne világa 2., a Kis óriások, a Harc a másodpercekért és A csontember. Elsősorban azonban az 1987-től 1997-ig futó szituációs komédia Al Bundyjaként vált világhírűvé. Mi a sorozat címe?

Ed O’Neill

1953. április 12-én született a képen látható magyar labdarúgó, csatár, balszélső, edző. 1977-ben az európai Ezüstcipő nyertese. A Vasas válogatott labdarúgója, 1972-82 között 36 mérkőzésen 13 gólt szerzett. Az 1972-es müncheni olimpián az ezüstérmes csapat tagja. Az 1978-as argentínai világbajnokságon a keret tagja, de sérülése miatt nem lépett pályára. Ki ő?

Várady Béla