Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0414 – 87

1943. április 14-én született a képen látható háromszoros olimpiai bajnok (1968, 1972) vívó, sportvezető, orvos, rákkutató. Három olimpián vett részt, ahol párbajtőr fegyvernemben összesen egy egyéni és két csapat olimpiai bajnoki címet nyert. Ki ő?

Fenyvesi Csaba

1951. április 14-én született a képen látható, fiatalon elhunyt publicista, riporter, televíziós műsorvezető és szerkesztő. Ablak című televíziós műsor állandó műsorvezető-riportere volt, Népszerű műsorai voltak az Ez + Az és a Nulladik típusú találkozások. Állandó résztvevője volt a Rádiókabarénak, írásműveit rendszeresen publikálta a Hócipő című folyóirat. Ki ő?

Déri János

1973. április 14-én született Adrien Brody Oscar-díjas amerikai színész, filmproducer. Roman Polański 2002-ben bemutatott A zongorista című életrajzi drámájában a világhírű zongorista és zeneszerző, Władysław Szpilman megformálásával lett világhírű, mellyel elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Milyen nemzetiségű volt Władysław Szpilman?

Adrien Brody

1945. április 14-én született Ritchie Blackmore angol gitáros és zeneszerző. Klasszikus, blues és improvizatív elemeket is ötvöző, rendkívül dinamikus gitárjátékának köszönhetően a szakma a világ egyik legjobb rockgitárosának tartja. Az 1968-ban alakult brit hard rock együttes klasszikus felállásának tagja, a Highway Star, a Smoke on the Water és a Child in Time című dalok társszerzője. Melyik együttes tagja volt Ritchie Blackmore?

Ritchie Blackmore

1886. április 14-én született a képen látható magyar költő, műfordító, a Nyugat első nemzedékének tagja. Stílusára a szecesszióval rokonított impresszionizmus a jellemző; a világ állóképekben való megragadásának igénye. Kötetei: Hajnali szerenád, Lomha gályán, Az öröm illan, Lélektől lélekig. Ki ő?

Tóth Árpád

1935. április 14-én született Erich von Däniken svájci szerző, dokumentumfilmes, előadó, egy alternatív történelmi elméletnek egyik legismertebb hirdetője, melynek tézise, hogy a prehisztorikus időkben egy vagy több magasan fejlett földönkívüli civilizáció látogatást tett a Földön, és segédkezett őseink civilizációinak felemelkedésében. Mi az elnevezése ennek az elméletnek?

Erich von Däniken

1950. április 14-én született a képen látható Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, publicista, a magyar posztmodern irodalom egyik legjelentősebb alakja. Intertextualitás, idézetek, töredékesség, valamint mozaikszerűség jellemző műveire. Fontosabb művei: Harmonia cælestis, Javított kiadás, Hrabal könyve. Ki ő?

Esterházy Péter

1912. április 14-én született a képen látható magyar vezérezredes, hadtörténész, politikus, az MTA külső tagja. Elsősorban mint az 1956-os forradalom nemzetőrségének vezetője vált ismertté. A forradalom leverése után emigrációban folytatta közéleti tevékenységét. A rendszerváltás után hazatért, és országgyűlési képviselő lett. Ki ő?

Király Béla

1925. április 14-én született Rod Steiger Oscar-díjas amerikai színész. Játszott A názáreti Jézus, Doktor Zsivágó, A rakparton című filmekben. Oscar-díjat a Forró éjszakában (1968) című film főszerepéért kapta. Másik ikonikus alakítása egy gengszterről szóló film címszerepe volt. Kit alakított a filmben?

Rod Steiger

1954. április 14-én született Fekete László válogatott labdarúgó, csatár. A magyar válogatottban 21 alkalommal szerepelt 1974 és 1979 között és 5 gólt szerzett. Klubjával négyszeres magyar bajnok, egyszer kupagyőztes. 1978-79-es idényben a bajnokság gólkirálya 31 góllal, amellyel Európában a második legjobb góllövő volt és ezért Ezüstcipőt kapott. 1973 és 1984 között 233 bajnoki mérkőzést játszott csapatában és 136 gólt szerzett. Melyik klubcsapatban játszott Fekete László?

Fekete László