Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0526–312

1948. május 26-án született Gálvölgyi János, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, parodista, szinkronszínész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Elsősorban komikus darabokban játszik. Szinkronszínészként is kedvelt, Benny Hill, illetve egy népszerű krimisorozat egyik főszereplője, Harry Klein állandó magyar hangja volt. Mi a sorozat címe?

Gálvölgyi János

1921. május 26-án született Bárdy György, Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész. Markáns arcvonásai és baritonja mellett humora sokféle szerepre alkalmassá tette: játszott kegyetlen csendőrt, sármos csábítót, groteszk filmek főszerepeit. Kabaréjelenetekben is szerepelt, leghíresebb szerepe ezek közül az általa kitalált figura:

Bárdy György

1958. május 26-án született a képen látható magyar atléta, manöken, újságíró, tájfutó, magyar televíziós műsorvezető. A 80-as évek férfimodellje, manökenje, valamint közép- és hosszútávfutó. 1993-tól a Szerencsekerék című műsor műsorvezetője lett. Később láthattuk a TV2-nél a Tények sportműsorvezetőjeként, majd a Sport1, a Hír TV és az ATV műsorvezetője is volt. Ki ő?

Gajdos Tamás

1912. május 26-án született Kádár János, magyar politikus, a modern kori magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakja. Nevéhez fűződik az 1956-os forradalmat követő kemény megtorlás, majd az azt követő konszolidáció, az átmenet az ún. puha diktatúrába, a gulyáskommunizmus. Eredetileg Czermanik János József néven született az Osztrák-Magyar Monarchia adriai kikötővárosában, Fiumében. Mi Fiume neve horvátul?

Kádár János

1964. május 26-án született a képen látható amerikai énekes-dalszerző, multiinstrumentalista, zenei producer, színész és rendező. Zenei stílusa, a rock, blues, soul, R&B, funk, jazz, reggae, hard rock, pszichedelikus, pop, folk elemeire épül. Négy egymást követő évben nyerte meg a Grammy-díjat, legjobb férfi rockelőadóként. Lánya, Zoë sikeres színésznő, énekesnő és modell. Ki ő?

Lenny Kravitz

1923. május 26-án született a képen látható német színész, aki a Derrick című, 1974 és 1998 között sugárzott nyugatnémet bűnügyi televíziós sorozat címszereplőjeként tett szert nemzetközi hírnévre. Ki ő?

Horst Tappert

1962. május 26-án született Kalapács József magyar rockénekes, musicalszínész. Országos ismertséget az 1983-as televíziós Ki mit tud? vetélkedő hozott neki és akkori együttesének. A verseny során a zsűri minden fordulóban kiejtette a zenekart, de a közönség rendre visszaszavazta őket a versenybe, ahol végül második helyezést értek el. Mi volt az együttes neve?

Kalapács József

1917. május 26-án született Szörényi Éva, Kossuth-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész. Sikeres színházi és filmszínészi karrierrel a háta mögött 1956-ban részt vett a forradalomban, majd Amerikában telepedett le, ahol több mint 50 évig a magyar nyelv és kultúra erősítésének meghatározó személyisége volt. Utolsó filmjében, Gárdos Éva Amerikai rapszódia című életrajzi filmdrámájában a képen látható, a forgatás idején 16 éves későbbi világsztárral dolgozott együtt. Kivel?

Szörényi Éva

Scarlett Johansson

1949. május 26-án született Pam Grier, amerikai színésznő. Az 1970-es évek elején forgatott filmekben a börtönviselt nőt alakító játékával, valamint a főszerepekben kizárólag afroamerikai színészeket felsorakoztató, úgynevezett „fekete filmekkel” vált ismertté. Karrierje 1997-ben a képen látható rendező Jackie Brown című filmjének főszerepével indult újra, a filmben nyújtott alakításáért Golden Globe-díjra jelölték. Ki a rendező?

Pam Grier

Quentin Tarantino

1907. május 26-án született a képen látható Oscar-díjas amerikai színész, akit a „The Duke” azaz „A herceg” névvel illettek. Már az 1920-as években szerepelt némafilmekben, western, majd később második világháborús filmekben vált híressé. Ő volt a hős, aki egyedül áll ki, és megy harcba az igazságért. Az Oscar-díjat 1970-ben vehette át A Félszemű c. westernfilmben nyújtott alakításáért. Ki ő?

John Wayne