Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0527–313

1975. május 27-én született a képen látható brit sztárszakács. A kilencvenes évek második felében készítette első dokumentumfilmjeit, azóta folyamatosan szerepel többnyire a nevével fémjelzett különböző műsorokban, emellett számos könyvet publikált. Ki ő?

Jamie Oliver

1948. május 27-én született a képen látható Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar előadóművész, zeneszerző, zongorista és énekes, érdemes művész. A legjelentősebb magyar zenekarok között számon tartott egykori Omega és Locomotiv GT együttes meghatározó tagja, a Vígszínház zenei vezetője, a magyar könnyűzene egyik legkiemelkedőbb személyisége. Ki ő?

Presser Gábor

1923. május 27-én született Henry Kissinger, Nobel-békedíjas németországi születésű amerikai diplomata, politikus, politológus, író és történész. Nemzetbiztonsági főtanácsadó, majd külügyminiszter (Secretary of State) a Nixon-kormányban, mely tisztségében Richard Nixon lemondása után (1974) után a Gerald Ford vezette új kormányban is megmaradt. Mi vezetett Nixon máig egyedülálló lemondásához?

Henry Kissinger

1956. május 27-én született Giuseppe Tornatore, olasz filmrendező és forgatókönyvíró. A Cinema Paradiso című filmjével elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját, valamint a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscart. Az óceánjáró zongorista legendája és a Malena című filmjenek zenéjét Ennio Morricone szerezte és a képen látható magyar operatőr fényképezte. Ki ő?

Giuseppe Tornatore

Koltai Lajos

1967. május 27-én született Paul Gascoigne, angol labdarúgó, labdarúgóedző, generációjának egyik legtehetségesebb játékosának tartották. Játszott többek közt a Newcastle United, a Tottenham Hotspur, a Lazio, és a Rangers csapataiban, valamint 57 mérkőzésen az angol válogatottban. Mi a közkeletű beceneve?

Paul Gascoigne

1922. május 27-én született a képen látható angol színész. Ő volt Drakula gróf egyik leghíresebb megformálója, de eljátszotta Frankenstein teremtményét és múmiaként is láthattuk. Gyakran bíztak rá negatív szerepeket, 80 éves kora körül olyan filmekben láthattuk, mint a Gyűrűk Ura-trilógia és a Csillagok háborúja előzménytrilógia, de 90 évesen szerepelt a Gyűrűk Ura előzménytörténetének számító A hobbit-trilógiában is. Ki ő?

Christopher Lee

1971. május 27-én született Paul Bettany, brit színész. Legismertebb alakításai a Kiss Kiss (Bang Bang), az Egy csodálatos elme, a Tűzfal, A da Vinci-kód, a Tintaszív, a Bosszúállók és a Solo: Egy Star Wars történet című filmekhez köthetők. Pályafutása elején játszotta a Lovagregény című filmben a valóságban is élt Geoffrey Chaucer szerepét. Miről volt híres Chaucer?

Paul Bettany

1983. május 27-én született a képen látható magyar műsorvezető, riporter. 2002 óta riporter, szerkesztő. 12 éven át a TV2 műsorvezetője volt, majd 2014-ben az MTVA-hoz igazolt. Ki ő?

Tatár Csilla

1827. május 27-én született gróf Lázár Kálmán zoológus, ornitológus, újságíró, politikus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Az erdélyi ornitológia korai történetének jelentős alakja volt. Milyen állatokat tanulmányoz egy ornitológus?

Lázár Kálmán

1979. május 27-én született Peller Károly, magyar színész, operetténekes, táncos, komikus. A nagyközönség a TV2 Jóban Rosszban című sorozatának és A nagy duett című műsor szereplőjeként ismerte meg, de a legnagyobb szakmai sikereit a színpadon aratta. Fellépett többek között Bóni grófként Kálmán Imre legnépszerűbb operettjében. Mi a mű címe?

Peller Károly