Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0529–315

1958. május 29-én született Annette Bening, többszörös Oscar-jelölt, kétszeres Golden Globe- és BAFTA-díjas amerikai színésznő. A nyolcvanas évek második felétől olyan produkciókban szerepelt, mint A fogoly, a Svindlerek, A sors útjai, a Szerelem a Fehér Házban, a Támad a Mars!, az Amerikai szépség, A gyerekek jól vannak, vagy a Marvel Kapitány. A legjobb női főszereplőnek járó 2005-ös Golden Globe-díjat a Csodálatos Júlia című vígjáték címszerepéért kapta, mely film rendezője a magyar…

Annette Bening

1917. május 29-én született John Fitzgerald Kennedy, az Amerikai Egyesült Államok 35. elnöke 1961 és 1963 között. 1963. november 22-én máig vitatott körülmények között merénylet áldozata lett. Hol történt a merénylet?

John Fitzgerald Kennedy

1966. május 29-én született Soma Mamagésa, magyar énekes, előadóművész, műsorvezető, újságíró, életszemléleti tanácsadó, spirituális tanító. Mi a polgári neve?

Soma Mamagésa

1932. május 29-én született Delneky Gábor, olimpiai bajnok vívó. Legnagyobb sikerét az 1960-as római olimpián érte el, ahol a magyar csapat tagjaként – Gerevich Aladár, Horváth Zoltán, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál és Mendelényi Tamás mellett – olimpiai bajnoki címet szerzett. Melyik fegyvernem olimpiai bajnoka Delneky Gábor?

Delneky Gábor

1962. május 29-én született Csankó Zoltán, Jászai Mari-díjas magyar színész, szinkronszínész. Színpadi szerepei mellett gyakran szinkronizál, az egyik legismertebb és legtöbbet foglalkoztatott szinkronhang. A király beszéde című filmben Albert yorki herceget, a későbbi VI. György királyt szinkronizálta, majd színházban is eljátszotta a szerepet. Ki alakította a filmben a királyt?

 Csankó Zoltán

1846. május 29-én született a képen látható politikus, miniszter, belső titkos tanácsos, nagybirtokos, a Magyar Tudományos Akadémia igazgatósági tagja, 1921-től 1933-ig a Szent István Akadémia elnöke. Jászberény város aranymandátumos képviselője. Az 1920-as párizsi békekonferencián a magyar delegáció vezetője volt. Ki ő?

Apponyi Albert

1962. május 29-én született Jeszenszky Béla Tibor, magyar énekes, dalszerző, zenész. 1982-ben a nagy sikerű Hungária zenekar tagjaként szerzett országos ismertséget. Egy évvel később – miután feloszlott a Hungária – a Dolly Roll tagja lett. 1987-ben társaival megalapította a Step együttest, majd 1990-ben szólókarrierbe kezdett. 2008-ban fiatalon elhunyt. Mi volt a művészneve?

Flipper Öcsi

1920. május 29-én született Harsányi János, magyar származású Nobel-díjas amerikai tudós, a játékelmélet, azon belül pedig főként a nem kooperatív információs játékok kutatója. Munkája eredményeként John Forbes Nash-sal és Reinhard Seltennel 1994-ben megkapta a Nobel-díjat. Melyik tudományág díját kapta Harsányi jános?

Harsányi János

1956. május 29-én született a képen látható amerikai énekesnő, dalszerző. Zenész családból származik, testvérei is sikeres előadók. Legismertebb slágerei: Heart Don’t Lie, (Ain’t Nobody Loves You) Like I Do, You’re Gonna Get Rocked!, Bad Girl, Home. Ki ő?

La Toya Jackson

1929. május 29-én született Peter Higgs, Nobel-díjas brit elméleti fizikus, aki elsőnek hozta nyilvánosságra egy olyan, szubatomi részecske létezését, aminek minden egyéb szubatomi részecske tehetetlensége tulajdonítható. Ezt a részecskét 2012-ben fedeztek fel a Svájc és Franciaország közötti CERN kutatóintézet mélyen, a talaj alatt épített részecskegyorsítóban. Hogy nevezzük ezt a részecskét?

Peter Higgs