Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0528–314

1942. május 28-án született a képen látható magyar színésznő, szinkronszínész. Számos színpadi-, film- és televíziós szerepe ellenére a Bartátok közt című sorozat Magdi anyusaként szerzett széleskörű ismertséget. Ki ő?

Fodor Zsóka 

1884. május 28-án született a képen látható cseh politikus, Csehszlovákia második, vitatott megítélésű elnöke, Csehszlovákia létrehozásának legerőteljesebb hirdetője és megvalósítója. Külpolitikai tevékenysége nagymértékben hozzájárult Magyarország világháborúkban betöltött szerepének hátrányos megítéléséhez, és a trianoni békeszerződésben meghatározott területvesztéseihez. Ki ő?

Edvard Beneš

1981. május 28-án született Talmácsi Gábor, gyorsaságimotor-versenyző. 2007-ben a MotoGP 125 cm³-es kategóriájának világbajnoka. 2000-től 2013-ig tartó pályafutása alatt összesen kilenc futamgyőzelmet aratott, az elsőt 2005-ben az olasz nagydíjon. Melyik város versenypályáján rendezik 1993-tól az olasz nagydíjat?

Talmácsi Gábor

1872. május 28-án született Horger Antal, magyar nyelvész, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A szegedi Ferenc József Tudományegyetem Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Karának dékánja 1927-től 1928-ig. A szélesebb közvélemény előtt arról ismert, hogy ő tanácsolta e József Attilát a Tiszta szívvel című verse miatt. Ezt a konfliktust örökítette meg a költő egyik ismert költeményében is. Mi a vers címe?

Horger Antal

1928. május 28-án született Szécsi Margit, háromszoros József Attila-díjas magyar költő, „a világ női vagánya”. Az avantgárd eredetű nyelvi modernitás jegyében alakította hol elégikusan fátyolozott, hol hetyke, játékos, humoros líráját. Költészete jelentős, nem homályosítja el férje életművének árnyéka. Ki volt Szécsi Margit férje, a 20. század második felének költőóriása?

Szécsi Margit

1908. május 28-án született Ian Fleming, brit író, újságíró, a második világháborúban tengerésztiszt és hírszerző. James Bond karakterének megteremtője. A regényeit ma is élvezetes olvasni, nemzetközi népszerűségük évtizedek óta töretlen, mégis a világsikert a több, mint kéttucatnyi James Bond-film hozta meg számára. Ki volt James Bond első megszemélyesítője a filmvásznon?

Ian Fleming

1602. május 28-án született Königsbergben a Hohenzollern házból származó Brandenburgi Katalin, Bethlen Gábor második felesége és utódjaként erdélyi fejedelem. Rövid uralkodását a pártviszályok jellemezték, végül lemondásra kényszerült. Mi jelenleg Königsberg városának neve?

Brandenburgi Katalin

1972. május 28-án született Kovács Antal, olimpiai- és világbajnok cselgáncsozó, közgazdász. Cselgáncsban 6 dan fokozattal rendelkezik. Magyarország első olimpiai- és első világbajnoka a judo sportágban. 1992-ben húszévesen nyert olimpiát. Hol rendezték a nyári olimpiát 1992-ben?

Kovács Antal 

1968. május 28-án született Kylie Minogue, Grammy-díjas énekesnő, dalszerző és színésznő. A nyolcvanas években tinédzserként szappanopera-szereplő volt, majd énekesnőként mutatkozott be. A kilencvenes évek közepére kialakította saját stílusát, de az igazi áttörés a karrierjében viszonylag későn, 2000-ben következett be, amikor dance-pop dívaként valóságos szexszimbólummá vált. Melyik ország szülötte Kylie?

Kylie Minogue

1958. május 28-án született Fehér Anna, Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész. Színházi és filmszerepei mellett gyakran szinkronizál, valamint a Szomszédok című teleregényben az egyik állandó szereplőt, Almát, alakította. Emlékszel, mi volt a sorozatban Alma foglalkozása?

Fehér Anna