Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0531–317

1948. május 31-én született John Bonham, angol zenész. A szakma a rocktörténet egyik legjobb előadójának tartja, dobosok generációi tekintik mesterüknek. 1968-ban alapították Robert Plant énekessel, Jimmy Page gitárossal és John Paul Jones basszusgitárossal világhírű rockzenekarukat, mely Bonham korai haláláig, 1980-ig működött. Mi volt az együttes neve?

John Bonham

1930. május 31-én született a képen látható többszörös Oscar- és Golden Globe-díjas színész, filmrendező és producer. A hírnevet Sergio Leone westerntrilógiája és a titokzatos névtelen ember főszerepe hozta meg számára. Szinte minden műfajban kipróbálta magát, a kemény szerepek és a humoros alakítások egyaránt jellemzik színészi pályáját. Később rendezőként készített olyan jelentős alkotásokat, mint a Bird - Charlie Parker élete, a Nincs bocsánat, a Titokzatos folyó, a Millió dolláros bébi, A dicsőség zászlaja, és a Levelek Ivo Dzsimáról. Ki ő?

Clint Eastwood

1974. május 31-én született Erdei Zsolt, egykori félnehézsúlyú és cirkálósúlyú profi ökölvívó világbajnok. A Magyar Ökölvívó-szakszövetség korábbi elnöke. Mi a közkeletű beceneve?

Erdei Zsolt

1819. május 31-én született a képen látható amerikai költő. Ő az első tipikusan amerikai költő, aki az emberekkel, minden emberrel, az élő és élettelen világgal való összetartozás érzését öntötte versekbe. Verseiből sugárzik az amerikai optimizmus, a megélt szabadság és demokrácia. Legfontosabb versei: Ének magamról; Átkelés a brooklyni réven; A bölcső végtelen rengéséből; Mert életem apadt az életóceánnal; Mikor legutóbb nyílt orgona ajtóm előtt. Ki ő?

Walt Whitman

1949. május 31-én született Tom Berenger, Primetime Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színész, producer, író. Legismertebb szerepe Barness őrmester Oliver Stone 1987-ben négy Oscar-díjat nyert háborús drámájában. A pszichopata katona megformálásáért Oscar-díjra jelölték legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Mi a film címe?

Tom Berenger

1976. május 31-én született Colin Farrell, kétszeres Golden Globe-díjas ír színész. Játszott többek között a Miami Vice, A fülke és a S.W.A.T. – Különleges kommandó, az Erőszakik, a Förtelmes főnökök, a Téli mese, a Legendás állatok és megfigyelésük és a Dumbo című filmekben. 2004-ben Oliver Stone Nagy Sándor, a hódítójának címszerepét játszotta. Nagy Sándor makedón király az ókori ismert világ nagy részét leigázta, számos uralkodói címet viselt. De mi nem volt?

Colin Farrell

1926. május 31-én született a képen látható magyar-amerikai matematikus, számítástechnikus, az időosztásos számítógépes operációs rendszer és a BASIC programozási nyelv egyik megalkotója. Úttörője volt az e-mailezésnek, két központi számítógép összekötésével, családi használatra hozott létre hálózatot, hogy így tartson kapcsolatot a tőle 200 kilométerre lévő főiskolán dolgozó feleségével. Ki ő?

Kemény János

1965. május 31-én született a képen látható amerikai modell, színésznő. A modell karrierjét 11 hónapos korában kezdte, és 16 évesen a világ legismertebb gyermek modellje és -színésze lett. Legsikeresebb alakítása A kék lagúna női főszerepe volt, ezután egy Golden Globe-jelölés mellett több Arany Málna-díj jelzi karrierje alakulását. Ki ő?

Brooke Shields 

1961. május 31-én született Lea Thompson, amerikai színésznő, filmrendező. Játszott a Tökéletes mozdulatok, a Vörös hajnal, a Howard, a kacsa, a Valami kis szerelem, a Dennis, a komisz és a Beverly Hill-dili című filmekben. Leghíresebb szerepe Lorraine Baines McFly, a főszereplő Marty McFly édesanyja az 1980-as évek egyik legsikeresebb scfi-fi vígjátékában. Mi a film címe?

Lea Thompson

1948. május 31-én született Szvjatlana Alekszievics, Nobel-díjas belarusz író és oknyomozó újságíró. Újságírói pályafutása során elbeszéléseket írt olyan drámai események szemtanúival készült interjúk alapján, mint a második világháború, a Szovjetunió afganisztáni háborúja, a Szovjetunió felbomlása vagy a csernobili atomkatasztrófa. A háború nem asszonyi dolog című első könyvét a szovjet hatóságok betiltották, csak illegális kiadványként terjedt. Hogy nevezték ezt a terjesztési módot?

Szvjatlana Alekszievics