Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0611 – 137

1933. június 11-én született Gene Wilder amerikai színházi és filmszínész, rendező, forgatókönyvíró és író. Pályafutása során szinte kivétel nélkül vígjátékokban szerepelt. A Száguldás gyilkosságokkal (1976), Dutyi dili (1980), Vaklárma (1989) és a Folt a zsákját (1991) című vígjátékokban partnerével fergeteges párost alkottak. Ki volt Gene Wilder partnere ezekben a filmekben?

Gene Wilder

Richard Pryor

1890. június 11-én született dálnoki Miklós Béla magyar katonatiszt, politikus, miniszterelnök. A második világháború befejező szakaszában, 1944. december 21-én ült össze az Ideiglenes Nemzetgyűlés, amely megválasztotta az Ideiglenes Nemzeti Kormányt dálnoki Miklós Béla vezérezredes vezetésével, aki az 1945. november 15-ei választásokig töltötte be a miniszterelnöki posztot. Melyik városban ült össze az Ideiglenes Nemzetgyűlés?

dálnoki Miklós Béla

1959. június 11-én született Hugh Laurie angol színész, humorista, író és zenész. Legismertebb szerepe Dr. Gregory House a Doktor House című televíziós sorozatban. Első nagy sikerét Rowan Atkinson oldalán egy szituációs komédia hozta, melyet Magyarországos is nagy sikerrel mutattak be. Mi a címe?

Hugh Laurie

1980. június 11-én született Szuper Levente magyar jégkorongozó, az első magyar játékos, akit NHL csapat szerződtetett. A magyar jégkorong-válogatottban 98 alkalommal szerepelt. Tagja volt a 2008-as szapporói divízió I-es jégkorong-világbajnokságon győztes válogatottnak, és részt vett a 2009-es A csoportos jégkorong-világbajnokságon. Milyen poszton játszott?

Szuper Levente

1939. június 11-én született a képen látható skót autóversenyző, háromszoros Formula–1-es világbajnok, csapattulajdonos, tévékommentátor. Aktív évei a Formula–1-ben: 1965-1973. Ki ő?

Jackie Stewart

1942. június 11-én született Ráday Mihály Kossuth-díjas magyar filmoperatőr, rendező, televíziós szerkesztő, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke. 1979-ben létrehozta a 2010-ig sugározott hírneves városvédő műsorát Unokáink sem fogják látni… címen. Műsora címének második része szerint a városvédő istennő kezéből időnként ellopják a lándzsát. Ki volt ez az istennő?

Ráday Mihály

1964. június 11-én született Jean Alesi francia autóversenyző. Az 1989-ben mutatkozott be a Formula–1-ben, 2001-ig összesen 201 futamon indult, és egy győzelmet aratott. Egyetlen futamgyőzelmét az 1995-ös Kanadai Nagydíjon érte el a Circuit Gilles Villeneuve pályán, Kanada francia nyelvű tartományának legnagyobb városában. Melyik városról van szó?

Jean Alesi

1864. június 11-én született Richard Strauss, a 19. századvég és a 20. század első felének német, késő romantikus zeneszerzője, főleg szimfonikus programzenéiről, operáiról és dalairól ismert. Kora jelentős karmesterei közé tartozott, a Bajor Állami Operaház és a Berlini Állami Operaház főzeneigazgatója, a Bécsi Operaház igazgatója volt. Milyen rokonsági fokban állta bécsi keringők neves zeneszerzőjével, id. Johann Straussal?

Richard Strauss

1986. június 11-én született a képen látható amerikai színész. Karrierjét stand up-okkal kezdte, a kilencvenes évek végén kezdett filmezni. Ismertebb munkái: Én, a robot, Transformers, Disturbia, Indiana Jones és a kristálykoponya királysága. Ki ő?

Shia LaBeouf

1910. június 11-én született Jacques-Yves Cousteau, vagyis Cousteau közismert francia tengerkutató, felfedező, természettudós és filmkészítő, aki életét a tengeri felfedezéseknek szentelte. A sikeres könyveinek és a népszerű filmjeinek köszönhette, hogy nemzetközileg elismert tengerkutató lett, és filmkészítőként is számon tartják. Híres kutatóhajójának fedélzetén több mint 100 filmet készített. Mi volt hajójának neve?

Jacques-Yves Cousteau