Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0613 – 139

1962. június 13-án született a képen látható kétszeres olimpiai bajnok magyar kardvívó, edző, sportvezető. Egyéni versenyben Barcelonában olimpiai bajnok (1992), csapatban egyszeres olimpiai bajnok és kétszeres ezüstérmes. Ki ő?

Szabó Bence

1940. június 13-án született a képen látható szerb származású színész és rendező, aki az NDK-ban készült indiánfilmekből vált ismertté. Híres szerepe a Karl May regényéből készült film címszerepe, Winnetou. Ki ő?

Gojko Mitić

1897. június 13-án született a képen látható finn „csodafutó”. Az 1920-as években a világ legjobb közép- és hosszútávfutója volt, sok világrekordot állított be a legkülönbözőbb távokon, 1500 m-től 20 km-ig. A „futók királyának” és a „repülő finn” -nek is elnevezett atlétát minden idők legnagyobb olimpikonjának és atlétájának is tartják. Ki ő?

Paavo Nurmi

1948. június 13-án született a képen látható, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész, a Nemzeti Színház tagja. Ki ő?

Blaskó Péter

1981. június 13-án született Chris Evans amerikai színész. Legismertebb szerepe Steve Rogers, akit több Marvel-filmben is alakít. A történet szerint Steve Rogers, aki az 1940-es évek elején jelentkezett szolgálatra az Egyesült Államok hadseregébe, azonban a szolgálatra alkalmatlannak találták. De éppen gyenge testalkata miatt részt vehetett egy titkos katonai kísérletben. Ennek során Rogers izomzata, reflexei és állóképessége a tökéletességig fejlődött. Melyik szuperhőssé vált így Steve Rogers?

Chris Evans

1865. június 13-án született a képen látható ír költő, drámaíró, elbeszélő, irodalmi Nobel-díjas (1923), a 20. századi irodalom egyik kiemelkedő alakja. Ki ő?

William Butler Yeats

1928. június 13-án született a képen látható amerikai matematikus. A játékelmélet terén elért kiemelkedő eredményeiért 1994-ben (Harsányi Jánossal és Reinhard Seltennel megosztva) megkapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat. Az életét feldolgozó film, az Egy csodálatos elme (2001) úgy mutatja be, mint géniuszt, aki súlyos paranoid skizofréniaban szenved. Ki ő?

John Forbes Nash

1831. június 13-án született a képen látható skót matematikus-fizikus. Ő volt az, aki egy összefoglaló egyenletrendszerbe írta le az elektromosság és a mágnesesség törvényeit, ezen kívül a nevéhez fűződik a gázok mozgásának elmélete. Ki ő?

James Clerk Maxwell

1799. június 13-án született a képen látható katona. Az 1848-49-es szabadságharc idején honvéd altábornagy volt, az aradi vértanúk egyike. Ki ő?

Kiss Ernő

1957. június 13-án született a képen látható tatár nemzetiségű szovjet labdarúgókapus. A válogatottban 91 alkalommal lépett pályára, három világbajnokságon vett részt. Európa-bajnoki ezüstérmes (1988). Ki ő?

Rinat Daszajev