születésnapok – 0613 – 139

1962. június 13-án született a képen látható kétszeres olimpiai bajnok magyar kardvívó, edző, sportvezető. Egyéni versenyben Barcelonában olimpiai bajnok (1992), csapatban egyszeres olimpiai bajnok és kétszeres ezüstérmes. Ki ő?

Szabó Bence

1940. június 13-án született a képen látható szerb származású színész és rendező, aki az NDK-ban készült indiánfilmekből vált ismertté. Híres szerepe a Karl May regényéből készült film címszerepe, Winnetou. Ki ő?

Gojko Mitić
ADN-ZB Bartocha 1.7.78 Neubrandenburg-Sommerfilmtage Ein besonderes Ereignis zu den 17. Sommerfilmtagen war die Anwesenheit von Hauptdarstellern bekannter Filme. Gojke Mitic erhielt als Zeichen der Freundschaft ein Abzeichen von der sowjetischen Schauspielerin Natalia Rytschagina.

1897. június 13-án született a képen látható finn „csodafutó”. Az 1920-as években a világ legjobb közép- és hosszútávfutója volt, sok világrekordot állított be a legkülönbözőbb távokon, 1500 m-től 20 km-ig. A „futók királyának” és a „repülő finn” -nek is elnevezett atlétát minden idők legnagyobb olimpikonjának és atlétájának is tartják. Ki ő?

Paavo Nurmi

1948. június 13-án született a képen látható, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes művész, a Nemzeti Színház tagja. Ki ő?

Blaskó Péter

1981. június 13-án született Chris Evans amerikai színész. Legismertebb szerepe Steve Rogers, akit több Marvel-filmben is alakít. A történet szerint Steve Rogers, aki az 1940-es évek elején jelentkezett szolgálatra az Egyesült Államok hadseregébe, azonban a szolgálatra alkalmatlannak találták. De éppen gyenge testalkata miatt részt vehetett egy titkos katonai kísérletben. Ennek során Rogers izomzata, reflexei és állóképessége a tökéletességig fejlődött. Melyik szuperhőssé vált így Steve Rogers?

Chris Evans

1865. június 13-án született a képen látható ír költő, drámaíró, elbeszélő, irodalmi Nobel-díjas (1923), a 20. századi irodalom egyik kiemelkedő alakja. Ki ő?

William Butler Yeats

1928. június 13-án született a képen látható amerikai matematikus. A játékelmélet terén elért kiemelkedő eredményeiért 1994-ben (Harsányi Jánossal és Reinhard Seltennel megosztva) megkapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat. Az életét feldolgozó film, az Egy csodálatos elme (2001) úgy mutatja be, mint géniuszt, aki súlyos paranoid skizofréniaban szenved. Ki ő?

John Forbes Nash

1831. június 13-án született a képen látható skót matematikus-fizikus. Ő volt az, aki egy összefoglaló egyenletrendszerbe írta le az elektromosság és a mágnesesség törvényeit, ezen kívül a nevéhez fűződik a gázok mozgásának elmélete. Ki ő?

James Clerk Maxwell

1799. június 13-án született a képen látható katona. Az 1848-49-es szabadságharc idején honvéd altábornagy volt, az aradi vértanúk egyike. Ki ő?

Kiss Ernő

1957. június 13-án született a képen látható tatár nemzetiségű szovjet labdarúgókapus. A válogatottban 91 alkalommal lépett pályára, három világbajnokságon vett részt. Európa-bajnoki ezüstérmes (1988). Ki ő?

Rinat Daszajev