Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0723–320

1967. július 23-án született Philip Seymour Hoffman, Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas amerikai színész, filmproducer és színházi rendező. Olyan filmekhez adta a nevét, mint az Egy asszony illata, A tehetséges Mr. Ripley, a Boogie Nights, a Magnólia, a Kótyagos szerelem, a Hideghegy, a Vörös sárkány, a Mission: Impossible III, vagy Az éhezők viadala. A 2005-ben forgatott Capote című életrajzi filmben nyújtott alakításáért BAFTA-, Golden Globe- és Oscar-díjat kapott. Ki volt a film fő alakja, Truman Capote?

Philip Seymour Hoffman

1863. július 23-án született a képen látható magyar író, drámaíró és publicista. Hatással volt többek között Ady Endrére, Móricz Zsigmondra, Krúdy Gyulára, Szomory Dezsőre és Molnár Ferencre is. Hunyady Sándor apja. Fontosabb művei: a Faust orvos, a Hófehérke, Az ezüst kecske és A nap lovagja című regények, valamint A dada, A medikus és A tanítónő című színművek. Ki ő?

Bródy Sándor

1945. július 23-án született Molnár Endre, olimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok magyar vízilabdázó, edző. Az 1973-as világbajnok és az 1976-os olimpiai bajnok magyar vízilabda-válogatott kapusa. Hol rendezték az 1976-os nyári olimpiai játékokat?

Molnár Endre

1961. július 23-án született a képen látható amerikai színész, az 1983-tól futott Cheers című televíziós sorozatban vált ismertté. Számos díjat és jelölést tudhat maga mögött, ezen belül büszkélkedhet egy Emmy-díjjal és három Oscar-díj jelöléssel. Rengeteg film kötődik a nevéhez, olyan alkotásokban játszott, mint a Vadmacskák, a Zsákolj, ha tudsz!, a Larry Flint, a provokátor, a Nem vénnek való vidék, A harcmező hírnökei, a Szemfényvesztők, Az éhezők viadala. Ki ő?

Woody Harrelson

1892. július 23-án született Rasz Tafari Mekonnen, „A szentháromság hatalma, Júda törzsének hódító oroszlánja, az etióp Királyok Királya és Isten választottja” Etiópia de jure császára („négus”) 1930 és 1974 között (de facto 1916–1936 és 1941–1974). 1916-1930 között Etiópia régense, 1930-1974 között Etiópia uralkodója volt. A reggae zenének köszönhetően nagy népszerűségre tett szert Jamaicában, illetőleg a raszták körében. Milyen néven uralkodott?

Hailé Szelasszié

1976. július 23-án született a képen látható, a Magyar Szent István-renddel kitüntetett magyar sakkozó, nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikon a nyílt kategóriában, kétszeres női sakkolimpiai bajnok, a nyílt kategóriában kétszeres olimpiai ezüstérmes, nyílt kategóriában egyéni Európa-bajnoki bronzérmes, magyar szuperbajnok, U14 és U12 korosztályos ifjúsági világbajnok a fiúk között. Hét alkalommal kapta meg a női Sakk-Oscar-díjat, közte az évszázad női sakkozójának járó Oscart is. Ki ő?

Polgár Judit

1938. július 23-án született Götz George, német színpadi és filmszínész, karakterszínész. AZ 1960-as években Karl May-filmekben vált ismertté, majd igényes drámai és vígjátéki szerepekben is sikert aratott. Egyik ismert szerepe a különc és önfejű Horst Schimanski duisburgi rendőr-főfelügyelő alakítása egy Magyarországon is népszerű német televíziós krimisorozatban és az ehhez kapcsolódó filmekben. Mi a film címe?

Götz George

1989. július 23-án született Daniel Radcliffe, brit színész. J.K. Rowling regényének 2001-es filmváltozatában a főhős, Harry Potter szerepe hozta meg számára az ismertséget, majd a további Harry Potter-filmekben is a címszereplőt alakította. Mi volt az első Harry Potter-film címe?

Daniel Radcliffe

1965. július 23-án született a képen látható brit–amerikai gitáros. 1985 és 1996 között, illetve 2016-tól a Guns N’ Roses tagja. Az együttesben szerzett hírnevet magának, távozása után szólókarrierbe kezdett és saját együttesével zenélt. 2003-ban másik két ex-Guns-zenésszel, Duff McKagan basszusgitárossal és Matt Sorum dobossal, valamint a volt Stone Temple Pilots-énekes Scott Weilanddal megalakították a Velvet Revolver együttest. Ki ő?

Slash

1961. július 23-án született Martin Gore, angol zeneszerző, dalszövegíró, énekes, előadóművész, producer és DJ., az 1980-ban alapított synthpop és new wave irányzathoz sorolható brit együttes alapító tagja, dalszerzője, gitárosa, billentyűse, vokálosa és énekese. Tenor hangja kiegyensúlyozott kontrasztot kínál a vezető énekes, Dave Gahan baritonjához. Melyik együttes tagja Martin Gore?

Martin Gore