Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0724–321

1969. július 24-én született a képen látható puerto-ricói származású amerikai énekesnő, színész, táncos, divattervező és producer, az Ain't Your Mama, az In The Morning és a Love Don't Cost a Thing című dalok előadója. Ki ő?

Jennifer Lopez

1783. július 24-én született Simón Bolívar, a dél-amerikai függetlenségi mozgalom vezetője, később a Nagy-Kolumbia (Gran Colombia) elnöke. Ez a 1819 és 1830 között fennállt rövid életű dél-amerikai állam fennállása alatt magában foglalta a mai Kolumbia, Venezuela, Ecuador és Panama teljes területét, valamint Peru, Brazília és Guyana kisebb részeit. Fővárosa a mai Kolumbia jelenlegi fővárosa volt. Melyik ez a város?

Simón Bolívar

1909. július 24-én született a képen látható József Attila-díjas magyar költő, műfordító. 1946-tól Weöres Sándor Kossuth-díjas író felesége volt. Gyakran írt meséket, gyermekverseket. Költészetében kozmikus és mitologikus távlatot a mindennapi élet részleteinek megfigyelésével ellenpontozza; tömör, intellektuális stílusába játékos elemek keverednek. Ki ő?

Károlyi Amy

1982. július 24-én született Anna Paquin, Oscar-díjas kanadai születésű új-zélandi színésznő. Paquin első filmje a Zongoralecke volt, melyért 1994-ben, 11 éves korában megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Azóta számos filmben játszott, mint például A csaj nem jár egyedül című filmben, a Majdnem híres című filmben. Egyik legismertebb szerepe Vadóc az X-Men filmekben. Ki játszotta az X-Men főszerepét, a Farkast?

Anna Paquin

Hugh Jackman

1802. július 24-én született a képen látható francia író. Kalandos történelmi regényei a világ legolvasottabb francia írójává tették őt. Több regényéből (például a Monte Cristo grófja és a D’Artagnan-történetek) készült filmadaptáció. Ismertebb művei: A három testőr, Húsz év múlva, Bragelonne vikomt, Monte Cristo grófja, Egy orvos feljegyzései, A királyné nyakéke, A fekete tulipán, A vörös szfinx. Ki ő?

Alexandre Dumas

1976. július 24-én született Abebe Dániel, művésznevén Bebe, apai ágon etióp származású magyar énekes. 1990 - 1995 között az Old Sound, 1995 - 1999 között a Murphy Band, 1999-ben a Picasso Branch együttesben énekelt. 2000-ben csatlakozott az 1996-ban alapított funky-pop együttesben, mellyel a 2000-es években jelentős sikereket aratott. 2016-tól szólókarriert kezdett. Melyik együttes tagja volt Bebe 2000-től?

Bebe

1882. július 24-én született Balogh Ernő, geológus, mineralógus, egyetemi tanár. Erdély karsztjainak és barlangjainak kutatója. A barlangkutatáson belül földtannal, ásvány-kőzettannal, őslénytannal, régészettel, állattannal, térképezéssel és a barlangok népszerűsítésével foglalkozott. Hogy nevezzük idegen szóval a barlangtan tudományát?

Balogh Ernő

1952. július 24-én született ifj. Gus Van Sant, amerikai filmrendező, fényképész, zenész és író. Függetlenfilmesként indult, de Good Will Hunting című filmjével betört a hollywoodi filmek világába, és olyan jelentős alkotások fűződnek a nevéhez, mint a Fedezd fel Forrestert!, a Gerry, az Elefánt, a Milk vagy A nyugtalanság kora. A Good Will Hunting 9 Oscar-jelölésből kettőt váltott díjra: A legjobb férfi mellékszereplő Robin Williams lett, míg a legjobb eredeti forgatókönyv díját a filmben szerepet is vállaló két színész nyerte: Ben Affleck és…

Gus Van Sant

1897. július 24-én született Amelia Earhart, a repülés női úttörője, az első jelentős női pilóta. Sok olyan utat tett meg Lockheed Vega monoplán gépével, amellyel vagy rekordot állított fel, vagy elsőként tette meg sikeresen. 1939-ben világ körüli repülése során a Csendes-Óceánon eltűnt. Milyen nemzetiségű volt Amelia Earhart?

Amelia Earhart

1965. július 24-én született Doug Liman, amerikai filmrendező és filmproducer. Ismertebb filmrendezései közé tartozik a Bárbarátok, a Mr. és Mrs. Smith, a Hipervándor, A holnap határa, a Barry Seal: A beszállító és A Bourne-rejtély. Kinek a visszatérő regényhőse volt Jason Bourne, az amnéziás szuperügynök, akinek a kalandjaiból több film is készült?