Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0725–322

1894. július 25-én született Gavrilo Princip, boszniai szerb terrorista. Az első világháborút formálisan kirobbantó, Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös elleni szarajevói merénylet elkövetője. Hogyan követte el a merényletet Princip?

Gavrilo Princip

1967. július 25-én született Matt LeBlanc, Golden Globe-díjas amerikai színész. Legismertebb alakítása Joey Tribbiani karaktere volt a rendkívül népszerű Jóbarátok, és a kevésbé sikeres Joey című sorozatban. Ezért a szerepéért háromszor jelölték Primetime Emmy-díjra, és háromszor jelölték Golden Globe-díjra. Utóbbit 2012-ben nyert meg a Sikersorozat című sorozatban nyújtott alakításáért. A Jóbarátok című sorozatban ki alakította Joey legjobb barátja, Chandler karakterét?

Matt LeBlanc

1848. július 25-én született Arthur Balfour, brit politikus, az admiralitás első lordja, az Egyesült Királyság külügyminisztere és miniszterelnöke. Külügyminiszteri szolgálata alatt született meg a híres Balfour-nyilatkozat, 1917-ben. Ez a brit kormánynak egy bizalmasan kezelt állami jelentése volt a brit külpolitika első világháború utáni irányáról. Mely történelmi eseményre volt jelentős hatással a nyilatkozat?

Arthur Balfour

1969. július 25-én született Véber György magyar válogatott labdarúgó, edző. Szegeden kezdte labdarúgó pályafutását, majd az egyik fővárosi élcsapatban játszott, itt érte el pályafutása legnagyobb sikereit. 1998-ban súlyos sérülést szenvedett, ami nagyban közrejátszott abban, hogy karrierje nem teljesedhetett ki. Pályafutása során 3 alkalommal volt válogatott. Melyik csapatban játszott pályafutása legjobb éveiben Véber György?

Véber György

1818. július 25-én született Johann Jakob von Tschudi, svájci ornitológus, természettudós, diplomata. Nagy utazásokat tett, így 1838-tól 1843-ig Peruban, majd 1857-59-ben beutazta Braziliát, a La Plata államokat, továbbá Chilét, Bolíviát és Perut és 1859-ben mint svájci követ Braziliába ment, ahol folytatta tudományos munkásságát. Mit tanulmányoz egy ornitológus?

Johann Jakob von Tschudi

1934. július 25-én született Claude Zidi, César-díjas francia filmrendező, operatőr, forgatókönyvíró. Olyan filmsikerek fűződnek a nevéhez, mint a Szárnyát vagy combját?, a Zsaroló zsaruk vagy az Asterix és Obelix. Az 1980-ban készült filmjében Párizs leglustább diákjainak, hogy egy félresikerült diákcsíny következményeként a börtönt elkerüljék, le kell érettségizniük, ezért a legfantasztikusabb trükköket, puskákat eszelik ki. Mi a film címe?

Claude Zidi

1722. július 25-én született Fellner Jakab építész, a copf stílusú építészet egyik legkiválóbb magyarországi mestere. Művészetét Eger, Pápa, Veszprém, Pozsony, Csejklész, Mór, Kecskéd, Kistálya és főleg Tata emlékei hirdetik. Melyik stílustörténeti korhoz tartozik a copf stílus?

Fellner Jakab

Fellner Jakab

1968. július 25-én született a képen látható magyar énekes. Ki ő?

Balázs Pali

975. július 25-én született Merseburgi Thietmar, német (szász) krónikaíró. A Chronicon című műve fontos forrása az első ezredforduló történelmének. Műve szász szellemiséggel van átitatva, és néhol igencsak szubjektív, emellett püspökségének helyzetéből adódóan nagyon érdeklődött a környező államok (elsősorban Lengyelország) történései iránt, de hazánk eseményeiről is bőven írt, így I. István megkoronázásáról, valamint apjáról, az utolsó magyar fejedelemről. Ki ő?

Merseburgi Thietmar

1942. július 25-én született a képen látható magyar médiaszemélyiség, sportriporter, újságíró, rádiós. 1967-től élő adásban tudósított a sporteseményekről. Negyven év alatt mintegy 1500 futballmeccsről, számos kézilabdameccsről, világbajnokságról, s más sporteseményről tudósított, kivált nagy szakértelemmel és lelkesedéssel kommentálta az olimpiai aranyérmeket. Ki ő?

Vass István Zoltán