Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0726–323

1894. július 26-án született Aldous Huxley, brit író, költő és filozófus. Műveinek gyakori témája volt a társadalom, eszköze a társadalomkritika és a szatíra. Verseket, esszéket, bűnügyi témájú regényeket és novellákat is írt. Az 1937-től az Egyesült Államokban élt író legismertebb műve az 1931-ben írt Szép új világ című regény, amely egy sötét jövőben játszódik. Hogy nevezzük a jelenleginél rosszabb világ/társadalom vízióját felvázoló művet?

Aldous Huxley

1945. július 26-án született Helen Mirren, Oscar-díjas és kétszeres Golden Globe-díjas orosz származású brit színpadi és filmszínésznő. 2007-ben Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjat nyert A királynő című filmben nyújtott alakításáért, amelyben a brit királynőt formálta meg. Ezen kívül is további félszáz elismerést vehetett át színészi alakításaiért. Melyik brit királynő szerepében láthattuk az Oscar-díjas filmben?

Helen Mirren

1949. július 26-án született a képen látható zenész, zeneszerző, a Queen együttes dobosa, zeneszerzője és vokalistája. A zenekar valamennyi lemezén hallható legalább egy dala, melyek többségét ő is énekelte amellett, hogy a felvételeken ritmus- és basszusgitáron is közreműködött. Híresebb művei: I’m in Love with My Car, Radio Ga Ga, A Kind of Magic. Ki ő?

Roger Taylor

1949. július 26-án született Várkonyi András, magyar színész, szinkronszínész, író. Feltűnt többek között a Linda, a Kisváros, a Szomszédok, a Nyolc évszak és a Barátok közt című sorozatokban. Utóbbiban 1998 és 2021 között főszerepet játszott. Mi volt a karaktere neve?

Várkonyi András

1959. július 26-án született a képen látható kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, forgatókönyvíró és énekes. Az 1990-es évek elején vívta ki a filmkritikusok elismerését: az 1995-ös Közönséges bűnözők című neo-noir stílusú bűnügyi thrillerért megkapta első Oscar-díját legjobb férfi mellékszereplő kategóriában. Az Amerikai szépség (1999) kapuzárási pánikban szenvedő főszereplőjeként második Oscar-díját is átvehette, ezúttal a legjobb férfi főszereplőként. Ki ő?

Kevin Spacey

1964. július 26-án született Sandra Bullock, Oscar- és Golden Globe-díjas német származású amerikai színésznő, forgatókönyvíró, filmproducer. Számos sikere mellett A szív bajnokai című életrajzi filmjében nyújtott alakításáért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscart és a Golden Globe-díjat. Karrierje elején A pusztító című akciófilm tette híressé Sylvester Stallone partnereként. A film forgatókönyve nagy valószínűséggel egy népszerű magyar írónak az 1980-as években írt „Holtak harca” című regénye alapján készült. Ki az író?

Sandra Bullock

1967. július 26-án született Jason Statham, angol színész, producer, harcművész, sportoló. Legismertebb filmes alakításait ezidáig akciófilmekben nyújtotta; Guy Ritchie több filmjében szerepet kapott (A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, Blöff, Revolver), szerepel A szállító című filmben és annak két folytatásában, a Crank – Felpörögve című filmben, valamint a film második részében és a The Expendables – A feláldozhatók három részében. Filmes karrierje előtt nemzetközi szinten sportolt. Melyik sportágban?

Jason Statham

1986. július 26-án született Tarján Zsófia, magyar énekesnő, grafikus. Kezdetben a Cenobite metálzenekar (2006–2008) és a Balkán Fanatik tagja volt. 2011-ben a Honeybeast frontembere lett. 2010-ben a Thália Színház Egy színésznő lánya című darabjában Nórit alakította, együtt játszott az édesanyjával. Ki Tarján Zsófia édesanyja?

Tarján Zsófia

1856. július 26-án született George Bernard Shaw, Nobel-díjas ír drámaíró. William Shakespeare után az ő műveit játsszák leggyakrabban az angol nyelvű színházakban. Az 1912-ben írt Pygmalion című drámáját George Cukor dolgozta fel Audrey Hepburn és Rex Harrison főszereplésével. Az 1964-ben bemutatott filmmusical 11 Oscar-jelölésből nyolcat díjra váltott. Mi a musical címe?

George Bernard Shaw

1943. július 26-án született Mick Jagger, Golden Globe-díjas angol rock and roll énekes, zenész, színész, dalszerző, producer és üzletember, az 1962-ben alapított The Rolling Stones énekese. Nevük fordítása: Gördülő Kövek. Mit jelent a szleng szerint átvitt értelemben a „gördülő kövek” kifejezés?

Mick Jagger