Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0728–325

1943. július 28-án született Richard Wright, zongorista és billentyűs, zeneszerző, a David Gilmour, Nick Mason és Roger Waters fémjelezte brit együttes egykori tagja. A zenekar korai éveiben pszichedelikus hangzású, billentyűs hangszerekre épülő zenei világa meghatározta az együttes különleges, egyedi hangzását. Melyik zenekar tagja volt Richard Wright?

Richard Wright

1887. július 28-án született Marcel Duchamp, francia avantgarde festő, képzőművész; kubista, szürrealista és dadaista. Művészete minden modern stílusirányra hatással volt. Munkássága megelőlegezi a happeninget, a performanszot és a body artot. Mit jelent eredetileg az avantgarde szó?

Marcel Duchamp

1954. július 28-án született a képen látható venezuelai katona, politikus. A Venezuelai Köztársaság 52. elnöke 1999-től 2013-ban bekövetkezett haláláig. Diktatórikus politikája és a rossz vezetés miatt Venezuela, a világ egyik vezető kőolajexportőr országa gazdasága összeomlott. Ki ő?

Hugo Chávez

1922. július 28-án született Jacques Piccard, svájci tengerkutató. 1948. november 3-án a világon elsőként hajtott végre mélytengeri merülést, mellyel „a mélység Kolumbusza” lett. Ennek folytatásaként Trieste nevű batiszkáfjával 1960. január 23-án Don Walsh-sal lemerültek a Mariana-árok legmélyebb pontjára, a Challenger-szakadékba, 10 916 méter mélységbe. Melyik óceánban van a Mariana-árok?

Jacques Piccard

1987. július 28-án született Sarah Snook, kétszeres Golden Globe-díjas és Primetime Emmy-díjas ausztrál színésznő. Számos filmben játszott főszerepeket: Nővérek a háborúban, A ruhakészítő, Steve Jobs és az Időhurok, melyben nyújtott alakításáért elnyerte az AACTA legjobb női főszereplőnek járó díját. Ez utóbbi filmben a partnere a képen látható, többszörös Oscar-jelölt színész volt. Ki ő?

Sarah Snook

Ethan Hawke

1929. július 28-án született Jacqueline Lee Bouvier, amerikai újságíró, irodalmi szerkesztő, az Amerikai Egyesült Államok 35. elnökének felesége és ezáltal az Egyesült Államok first ladyje 1961 és 1963 között. Ki volt Jacqueline Lee Bouvier férje?

Jacqueline Lee Bouvier

1840. július 28-án született Edward Cope, amerikai őslénykutató és összehasonlító anatómus. Élete során legalább 1000 új fajt és számos kihalt gerinces nemet fedezett fel, melyek közt megtalálhatók az előkerült legrégebbi ismert emlősök és 56 dinoszauruszfaj is. Idegen szóval hogy mondjuk az őslénytan tudományát?

Edward Cope

1937. július 28-án született Francis Veber francia filmrendező, forgatókönyvíró. Számos filmvígjáték fűződik a nevéhez, ő az emberi léptékű filmbohózat koronázatlan királya Európában. Az 1970-es évektől olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Pierre Richard, Daniel Auteuil, Kristin Scott Thomas vagy Jean Reno. Az Addig jár a korsó a kútra, az Apám, a hős, a Balekok, a Balfácán, a Négybalkezes, a Pofa be! című filmjeiben a képen látható színész játszotta a főszerepet. Ki ő?

Francis Veber

Gérard Depardieu

1919. július 28-án született Bálint György, magyar kertész- és mezőgazdasági mérnök, író, szerkesztő, médiaszemélyiség, újságíró, politikus, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa. Országos közismertséget Bálint gazda néven a Magyar Televízió 28 évig futó közéleti magazinjának állandó munkatársakért szerzett. Mi volt a műsor címe?

Bálint György

1945. július 28-án született Jim Davis, amerikai képregényrajzoló, a Garfield képregény szerzője. A képregény főszereplői Garfield, egy lusta, kövér macska és gazdája, Jon Arbuckle, valamint egy buta és nyáladzó kutya. Mi a kutya neve?

Jim Davis