Születésnapi kvízjáték haladóknak

születésnapok – 0730–327

1961. július 30-án született Laurence Fishburne, Tony- és háromszoros Emmy-díjas amerikai színész. Számos világsikere mellett leghíresebb szerepe a Mátrix-filmekből Neo mentora, Morpheus, aki a egy görög istenről kapta a nevét. Minek az istene Morpheus a görög mitológiában?

Laurence Fishburne

1818. július 30-án született a képen látható angol költőnő és regényíró, az angol romantika talán legnagyobb prózaírója, a Brontë nővérek három tagja közül a második. Egyetlen regénye, az Üvöltő szelek nemcsak az angol irodalom egyik klasszikusa, de sokak szerint az első modern angol regény is. Ki ő?

Emily Brontë

1974. július 30-án született Hilary Swank, kétszeres Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő, producer. 1998-ban A fiúk nem sírnak című életrajzi drámában egy transznemű nő szerepében megnyerte a legjobb női főszereplőnek járó első Oscar- és Golden Globe-díját is. Második alkalommal Clint Eastwood Millió dolláros bébi (2004) című sportdrámájával szerezte meg mindkét díjat, ismét női főszereplőként. A film ezen kívül meghozta a legjobb film, a legjobb rendező, valamint a képen látható színésznek legjobb férfi mellékszereplő díját. Ki ő?

Hilary Swank

Morgan Freeman

1846. július 30-án született Paál László, magyar festő. A barbizoni iskola, a plein air tájképfestészet sajátos egyénisége, Munkácsy Mihály közeli barátja volt. Ő a magyar tájképfestészet mindmáig egyik legnagyobb hatású alakja, munkásságának nagy szerepe volt a műfaj későbbi közkedveltségében. Melyik stílus képviselője?

Paál László

1963. július 30-án született a képen látható Emmy-díjas amerikai színésznő, humorista, énekes, forgatókönyvíró és producer.A Megőrülök érted (1993–1999) Ursulájaként (a Jóbarátok sorozatból) vált ismert színésszé. Világhírnévre a Jóbarátok című szitkomban, Phoebe és Ursula Buffay kettős, mint iker szerepekben tett szert. Ki ő?

Lisa Kudrow

1948. július 30-án született Juan Moreno y Herrera-Jiménez. andalúziai spanyol származású francia színész. Francia, angol, japán, spanyol és olasz nyelven dolgozik; olyan filmekben szerepelt, mint a Bíbor folyók, a Godzilla, A Da Vinci-kód, a Mission: Impossible, a Ronin és a Léon, a profi. Milyen néven ismerjük?

Jean Reno

1863. július 30-án született Henry Ford, amerikai üzletember, a Ford Motor Company alapítója, az autóipar, a futószalagos gyártósor és a modern tömeggyártás egyik úttörője. Termékeny feltalálónak számított, nevéhez 161 amerikai szabadalom fűződik. A híres T-modellje tette lehetővé a középosztálybeli amerikaiak számára az utazást, és ez számít az első megfizethető autónak is. Az autó egyik tervezője a magyar volt. Ki?

Henry Ford

Galamb_József

1947. július 30-án született Arnold Schwarzenegger, Emmy- és Golden Globe-díjas osztrák származású amerikai színész, testépítő, üzletember és politikus. Fiatalkorában testépítő eredményeivel ért el komoly sikereket, majd hollywoodi akciófilmjeivel vált világhírűvé. 2003-tól 2011-ig az USA egyik tagállamának 38. kormányzója volt. Melyik ez az állam?

Arnold Schwarzenegger

1511. július 30-án született Giorgio Vasari, olasz építész, manierista festő, művészeti író. Festőként nem volt a legnagyobbak között, viszont mint építész, maradandót alkotott: az ő tervei szerint épült az Uffizi és az úgynevezett Vasari-folyosó Firenzében. Hírnevét főleg irodalmi munkásságának köszöneti. Az olasz művészek életrajzainak nagy gyűjteménye a művészeti irodalom mindmáig egyik legjelentősebb forrása. Melyik korstílus művésze volt Vasari?

Giorgio Vasari

1964. július 30-án született a képen látható német labdarúgó, edző, szakvezető, egykori német válogatott játékos, aki első számú támadója volt az 1990-es labdarúgó-világbajnokságon győztes német csapatnak. Ő volt a szakvezetője a 2006-os labdarúgó-világbajnokságon bronzérmet szerzett német labdarúgó-válogatottnak. 2011 és 2016 között az amerikai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett. Ki ő?

Jürgen Klinsmann